Pečené brambory budou křupavější, pokud do nich před vařením přidáte jednu přísadu.

Uvařit v troubě opravdu chutné brambory není složité.

Jak uvařit brambory pečené na sádle / depositphotos.com

Brambory pečené v troubě vcelku – jednoduchý a rychlý pokrm, který zvládne každá hospodyňka. Všechny recepty na takovou pochoutku jsou jednoduché až nemožné, ale existuje varianta, jak udělat večeři ještě chutnější.

Zapečené brambory se sádlem nebo slaninou

Jedná se o tradiční ukrajinský pokrm, který se podává „na hurá“ při jakémkoli svátku – každodenním i svátečním. K jeho přípravě si vezměte:

  • půl kilogramu brambor;
  • 300 gramů sádla;
  • mletý černý pepř a sůl.

Brambory omyjte přímo ve slupce, nejlépe houbičkou, abyste je zbavili nečistot. Poté je vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte, dokud nejsou napůl uvařené. Kořenovou zeleninu vyjměte, rozložte na plech a každou bramboru rozkrojte na polovinu. Tenké plátky sádla nebo slaniny vložíme dovnitř brambor – několik plátků přímo do řezu uprostřed kořene. Pokrm osolíme, opepříme a pečeme 30-40 minut při 200 stupních. Upozorňujeme však, že doba pečení bude záviset na tloušťce brambor, proto je lepší zkontrolovat jejich připravenost párátkem.

Stejný pokrm můžete připravit také, ale se sýrem, protože brambory – zapečené se slaninou a sýrem – jsou vrcholem gastronomického požitku. Stačí, když k plátkům slaniny přidáte kousky sýra, libovolné, podle vaší chuti. Ostatní kroky receptu zůstávají beze změny.

Překvapivě i takový recept může být ještě lepší, a to potvrzuje tajemství Sylvie Fountainové, profesionální kuchařky. Ta říká, že zelenina obsahuje hodně vody, a pokud se tato voda během vaření neodpaří, bude bramborák škrobnatý, povadlý a mdlý.

Sůl má absorpční vlastnosti a přirozeně odvádí vlhkost, čímž napomáhá křupavosti slupky a vytvoření kůrky, která je při konzumaci příjemná.

Šéfkuchař ujišťuje, že pomáhá dokonce ještě více zvýraznit chuť pečených brambor tím, že zvýrazňuje jejich původně zemitou, nasládlou chuť. Sůl zvýrazňuje chuť a pomáhá dosáhnout zlatavé kůrky. Sylvia doporučuje brambory hojně posypat solí a nešetřit jí – je to tajemství chutného pečeného pokrmu.

Důležité je, že takto lze připravit jakékoliv brambory – zapečené se sýrem a sádlem nebo jen se slaninou, případně bez jakýchkoliv přísad, jen kořenovou zeleninu se solí a pepřem.

Odborník také nedoporučuje balit kořenovou zeleninu do fólie, protože to způsobí, že pečené brambory budou vydávat více páry a budou vlhké – lepší je péct je v jejich přirozeném stavu. Doporučuje však brambory před odesláním do trouby třikrát propíchnout vidličkou – pak v troubě nevybuchnou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha