Salát „Poražená ředkev“ se stal velmi oblíbeným díky své snadné přípravě a jasné chuti.
Poražená ředkev – recept na rychlou a chutnou svačinu / depositphotos.com
Křupavá a pikantní, s voňavým dresinkem a bohatou chutí… Taková je nakládaná ředkvička – „nakládačka“, jak se o ní říká. Připravuje se jednoduchou technikou – naklepáváním, a díky ní se rychle zavařuje a její chuť se ukáže jako jasná a zajímavá.
Ředkvička „nakládačka“ – nakládaná s česnekem a koprem
Pokud jste ještě neochutnali ředkvičky v „batátě“, teď je ten správný čas.
K přípravě budete potřebovat:
- 300 g ředkviček;
- 3 stroužky česneku;
- svazek kopru (malý);
- 1 polévková lžíce jablečného octa (6 %);
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje;
- 0,5-0,75 lžičky soli;
- 1 lžička cukru;
- volitelně pálivé chilli papričky a černý pepř hrášek.
Nakládané ředkvičky „šlehané“ – recept na přípravu
Ředkvičky omyjeme, odkrojíme „ocásky“. Pomocí kuchyňského kladívka ředkvičky naklepeme – jemně, ale s určitou silou, aby zelenina popraskala. Je to nutné, aby se ředkvičky dobře naložily.
Rozšlehanou ředkev přendáme do mísy, přidáme nasekaný kopr (můžeme dát i petrželku nebo koriandr), rozmačkaný česnek. V případě potřeby přidejte pálivou chilli papričku bez semínek a několik hrášků černého pepře. Poté osolíme, přidáme cukr, ocet a olej.
Dobře promícháme, přikryjeme potravinovou fólií a necháme v lednici 1,5-2 hodiny marinovat.
Na stejném principu se připravuje „Šlehaná ředkev“ ve sklenici – všechny ingredience se vloží do sklenice, přikryjí se, dobře se protřepou a nechají se chvíli odležet, aby se ředkev nasákla marinádou. Místo sklenice lze použít polyethylenový sáček se zipem.