Jak správně jíst kebab: odborníci na výživu jmenovali nejlepší přílohy, omáčky a nápoje

Poradíme vám, jak správně jíst kebab, abyste mohli vstát od stolu a neměli pocit těžkého žaludku.

Je možné jíst kebab při hubnutí / foto depositphotos.com

S příchodem letních veder tradičně začíná sezóna kebabu. Podává se s množstvím salátů, omáček a nápojů.

My se od odborníků na výživu dozvěděl, s čím je dobré jíst kebab, abyste si nepoškodili zdraví a postavu.

S čím můžete jíst kebab a s čím ne?

Odbornice na výživu Alyona Yudina se podělila o to, s jakými potravinami by se šašlik neměl kombinovat.

„Na prvním místě jsou tučné omáčky – majonéza a smetanové omáčky. I když je kebab z kuřecího masa a omáčka je mastná, dojde k velkému zatížení jater a slinivky, může se objevit tíha v žaludku a jsou možné zažívací problémy. Co se týče vlivu na postavu, pokud si kebab s mastnou omáčkou dáte jednou, k žádnému váhovému přírůstku nedojde,“ řekla.

Místo tučných omáček odbornice na výživu radí volit lehké – na rajčatové bázi, například sacebeli nebo jíst adžika. Kromě toho je důležité zvážit i další nce, s čím jíst kebab.

Největším zlem je podle ní konzumace sladkostí po kebabu, zejména v kombinaci s limonádou nebo sladkým čajem. Spolu se sladkostmi, například pokud se jedná o dort s krémem nebo brownies, se do těla dostane nejen hodně cukru, ale také další tuky. V lepším případě máslo, v horším margarín, a dojde k šílenému zatížení slinivky a jater. To může vést k exacerbaci pankreatitidy.

Šašlik – co je lepší jíst a čím zapíjet

Alyona Yudina nám říká, čím jíst šašlik, aby byl zdravý.

„Jediné, s čím se dá kebab v pohodě jíst, je zelenina, protože obsahuje hodně vlákniny. K tomuto pokrmu si můžete vzít jakoukoli čerstvou zeleninu, například zelí, rajčata, okurky nebo papriky. Kebab můžete kombinovat se zeleninou grilovanou, smaženou nebo pečenou v troubě. Vláknina zlepšuje pohyblivost střev, pomáhá trávit kebab a pomáhá odstraňovat toxiny z těla,“ vysvětlila.

Podle odbornice na výživu můžete ke kebabu přidat také celozrnné pečivo nebo kaši (např. pohankovou, nevařenou rýži, bulgur). Vyplatí se dodržovat zásadu talíře – komplexní sacharidy (obiloviny a pečivo) by měly tvořit čtvrtinu, polovinu by měla tvořit vláknina (tj. zelenina) a další čtvrtinu maso.

Doporučuje také nezapíjet kebab sladkými perlivými nápoji, balenými džusy a alkoholem. Sladké perlivé nápoje a džusy obsahují velké množství cukru, a to je velmi špatné – jejich konzumace vede k rychlému skokovému zvýšení hladiny glukózy v krvi a nadměrně zatěžuje slinivku břišní. A oxid uhličitý vyvolá nadýmání ve střevech, nepříjemné pocity.

„Alkohol není žádoucí konzumovat s masem, zejména – ve velkém množství, zvláště pokud se jedná o kombinaci s tučným vepřovým masem. Kvůli alkoholu v kombinaci s tučným masem na slinivku a játra bude zběsilá zátěž, a to může vést k zažívacím problémům, je možné zhoršení zánětu slinivky břišní,“ – varoval Yudina.

„V případě, že se jedná o onemocnění slinivky břišní, je nutné, abyste si uvědomili, že se jedná o onemocnění slinivky břišní:

Podle jejího názoru je nejlepší zapíjet kebab obyčejnou vodou bez plynu, protože jednak voda usnadní trávení, jednak pročistí chuťové pohárky, takže lépe pocítíte chuť pokrmu.

Také, říká odborník na výživu, můžete kebab zapít přírodním kompotem bez cukru nebo kvasem, který obsahuje malé množství cukru. Uzvar pomáhá zlepšit trávení díky přírodním kyselinám, které pomáhají normalizovat činnost střev. Kvas je kvašený nápoj, který obsahuje prebiotika – prospěšné bakterie, které mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru a zlepšují trávení. Vody, kompotu ani kvasu byste však neměli vypít velké množství – stačí jedna sklenice (obvykle 200-250 ml).

odkaz

Alena Yudina

Alyona Yudina

Odborník na výživu

Alena Yudina je certifikovaná výživová poradkyně, koučka a vede kurz „Estetická výživa“ v několika školicích centrech. Zkušenosti v oblasti výživy má již více než 10 let.

Yudina pomáhá lidem zhubnout se zdravotním prospěchem a také překonat poruchy příjmu potravy – bulimii, anorexii, nutkavé přejídání.

Výběr omáčky – s čím chutná kebab

Když už mluvíme o kebabu – s čím jíst a pít – je důležité nezapomenout na omáčky. O svá doporučení se s vámi podělí nutriční specialistka Eugenie Rozumová.

„Ke šašliku si zdraví lidé raději vezmou hořké omáčky, například hořčici, křen, protože mírně zlepšují trávení tak těžkého jídla, zlepšují činnost trávicího traktu,“ – uvedla odbornice.

Podle Eugenie se vyplatí přidávat kyselé nebo sladkokyselé omáčky z lesních plodů, protože lesní plody jsou poměrně silné antioxidanty a spojí se s jakýmkoli masem a pomohou tělu bojovat s produkty hoření, které se do těla dostanou spolu s kebabem. Můžete například použít omáčku z třešní, rybízu, brusinek. Omáčku si můžete připravit sami z mražených nebo čerstvých bobulí – stačí je rozšlehat mixérem.

odkaz

Eugenia Rozum

Eugenia Rozum

Odborník na výživu

Eugenia Rozum je odbornice na lékařskou výživu s devítiletou praxí. V medicíně se pohybuje již více než třicet let. Věří, že komplexní, integrační přístup využívající hluboké znalosti, lékařskou intuici a zkušenosti ve spolupráci s pacientem přispívá k dobrým a trvalým výsledkům.

Vzdělání získala na Národní lékařské univerzitě pojmenované po akad. A. A. Bogomolece Národní lékařské univerzitě a Národní univerzitě veřejného zdraví P. L. Šupyka na je naše země. P. L. Shupyk.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha