Zjistěte, jak dlouho můžete v lednici uchovávat maso a ryby a do které police je dát, aby vydržely déle čerstvé.
Jak dlouho můžete uchovávat maso a ryby v lednici / freepik.com
Pokud jste někdy museli vyhodit zkažené maso nebo ryby z lednice, pak jste pravděpodobně vyčítali kvalitu potravin. Ta však nemusí být problémem, ale místo, kde je skladujete. Ukazuje se, že ne všechny police v lednici jsou vhodné pro skladování syrových nebo rozmražených masných a rybích výrobků. Britští odborníci vydali doporučení, kde a jak dlouho můžete v chladničce skladovat čerstvé ryby a jak nejlépe uchovávat čerstvé maso.
Připomeňme, že dříve jsme vám řekli, jak dlouhodobě uchovat vejce, aby se nekazily celé měsíce.
Kde a jak skladovat maso a ryby v lednici
Podle odborníků existuje v lednici police, kterou lze směle označit za nejlepší místo pro skladování syrového masa i ryb, píše britský bulvární deník Express.co.uk. Právě zde totiž tyto produkty vydrží déle čerstvé.
Jedná se o spodní polici, která je obvykle nejchladnější částí chladničky. Skladování masa nebo čerstvých/zmrazených ryb zde také zabraňuje jejich kontaktu (v případě, že vytečou) s ostatními potravinami.
Jak dlouho můžete uchovávat maso a ryby v chladničce
Syrové maso v chladničce může ležet 1 až 5 dní, v závislosti na jeho druhu. Například kuřecí maso – asi 2 dny, hovězí maso – 3-5 dní.
Syrové ryby je optimální skladovat maximálně 1-2 dny. Pokud jde o to, jak dlouho lze rozmrazenou rybu skladovat v lednici – také ne déle než 2 dny, to znamená, že od okamžiku rozmrazení je žádoucí ji během těchto dvou dnů uvařit a sníst. Nesmí se znovu zmrazovat.
Ještě častěji se hostitelé zabývají otázkou: Jak skladovat maso v lednici – v sáčku, nebo ne (a také ryby)? No, v sáčku potraviny skladovat nemůžete, jinak se „udusí“, tj. začnou se rychleji kazit.
Maso a ryby by se měly ze sáčku přendat do skleněné, smaltované nebo plastové nádoby.
Správné umístění masa a ryb je podle odborníků jen jedním dílem skládačky. Důležité je také to, jak využijete prostor uvnitř chladničky, píše web Petitchef.
Přeplněná chladnička může vést k nerovnoměrné teplotě a špatné cirkulaci vzduchu uvnitř. Když vzduch nemůže volně cirkulovat, chladné oblasti se stávají zranitelnými a některé potraviny se mohou rychleji kazit. Ponechání prostoru mezi jednotlivými položkami nejen zlepšuje cirkulaci vzduchu, ale také umožňuje, aby teplotní zóny fungovaly tak, jak mají.
Navíc ne všechny čerstvé potraviny je nutné skladovat v chladničce.
Nejlépe je tam nedávat:
- rajčata;
- banány;
- brambory;
- cibule;
- nezralé avokádo.
Lépe se jim daří mimo chladničku. Nízké teploty mohou změnit jejich chuť, poškodit strukturu a dokonce urychlit hnití.