Co musíte jíst, abyste zůstali mladí: byly jmenovány 4 základní potraviny

Konzumace většího množství těchto kvalitních sacharidů ve středním věku vám může pomoci stárnout pomalu – fyzicky i psychicky.

Odborník na výživu radí, co jíst, abychom stárli pomaleji / foto depositphotos.com

Nová studie spojuje konzumaci kvalitních sacharidů ve středním věku se zdravějším stárnutím.

Vysoce kvalitní sacharidy jsou sacharidy z celých zrn, ovoce, neškrobové zeleniny a luštěnin, napsal Eatingwell. Tyto sacharidy jsou spojeny s lepšími fyzickými funkcemi a kognitivním zdravím po desetiletích, poznamenala odbornice na výživu Annie Nguyenová.

To, co jíte po čtyřicítce a padesátce, může pomoci určit, jak pomalu stárnete již bldg. Podle nové studie měly ženy, které ve středním věku konzumovaly více kvalitních sacharidů a vlákniny, výrazně vyšší pravděpodobnost, že se dožijí vysokého věku s dobrými fyzickými a kognitivními funkcemi – a bez závažných chronických onemocnění, upozornila odbornice na výživu.

Pozoruhodné je, že sacharidy, jako jsou například sušenky a těstoviny z bílé mouky, měly opačný účinek.

Výzkumníci z Tuftsovy univerzity a Harvardské školy veřejného zdraví T. H. Chana zjistili, že kvalita sacharidů má opačný účinek. T.H. Chan School of Public Health zjistila, že pokud jde o sacharidy a stárnutí, záleží na jejich kvalitě.

Vědci se zabývají problematikou sacharidů:

Analýza ukázala, že konzumace kvalitních sacharidů z celozrnných obilovin, ovoce, zeleniny a luštěnin a vyššího obsahu celkové vlákniny ve stravě ve středním věku je spojena s 6-37% zvýšením pravděpodobnosti zdravého stárnutí a lepšího duševního a fyzického zdraví.

Naproti tomu strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů – z přidaných cukrů, bílého pečiva a dalších zpracovaných obilovin – byla spojena s horšími výsledky. Ženy, které jedly více rafinovaných sacharidů, měly o 13 % nižší pravděpodobnost, že budou dobře stárnout. Škrobová zelenina, jako jsou brambory a kukuřice, byla také spojena s nižšími ukazateli stárnutí, zejména pokud byla konzumována ve velkém množství.

Vědci také zkoumali, co se stane, když určité makroživiny nahradíme kvalitními sacharidy. Nahrazení rafinovaných sacharidů, tuků nebo živočišných bílkovin kvalitními sacharidy vedlo ke zvýšení šance na zdravé stárnutí o 7-16 %.

Odborník na výživu upozornil, že pokud chcete do svého jídelníčku zařadit více celozrnných potravin, volte místo bílé rýže nebo těstovin hnědou rýži, quinou, oves, bulgur nebo farro zakoupené v obchodě.

„Zkuste ke každému jídlu přidat další porci zeleniny nebo ovoce. Mražené a konzervované varianty (bez přidaného cukru a soli) jsou skvělou a cenově dostupnou volbou,“ radí odbornice na výživu.

Nguyenová dodala, že pomoci může také přidání luštěnin do jídelníčku. Fazole, čočka a cizrna jsou cenově dostupné zdroje rostlinných sacharidů a bílkovin bohaté na vlákninu.

„Pomoci vám mohou také některé změny ve svačinách, zejména pokud máte tendenci volit více zpracované, rafinované svačiny. Zkuste nahradit krekry a chipsy například čerstvým ovocem, praženou cizrnou nebo celozrnným toastem s ořechovým máslem,“ podělila se o své rady odbornice na výživu.

Poznamenala, že tyto drobné změny se mohou časem kumulovat a potenciálně pomoci udržet duševní jas, fyzickou sílu a celkovou pohodu i v pozdějším věku.

Další zprávy o tom, jak zpomalit stárnutí

Dříve bylo jmenováno 11 nejzdravějších potravin pro zdravé stárnutí. Na seznamu se objevily fazole a vlašské ořechy. „Strava bohatá na živiny s důrazem na rostlinné zdroje je spojena s nižší úmrtností a zdravější délkou života,“ poznamenal tehdy doktor Qianzhi Jiang.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha