Kefír má tekutější konzistenci než jogurt, proto se často používá jako nápoj.
Kefír je kvašený mléčný nápoj vyráběný fermentací mléka / foto depositphotos.com
Kefír je plný probiotik a důležitých živin, které jsou zodpovědné za četné výhody tohoto produktu, od zdraví střev až po udržování svalů. Kefír je lepší než jogurt a navíc je v kuchyni všestranně použitelný.
Publikace Martha Stewart se od odborníků dozvěděla o prospěšnosti tohoto nápoje pro organismus.
Co je kefír
Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, který se vyrábí přidáním kolonií živých kvasinek a bakterií do mléka a jeho zkvašením. Výsledkem je, že mléko zhoustne a získá konzistenci podobnou tekutému jogurtu. Získává také mírně nakyslou chuť jako jiné fermentované potraviny. Kefír se často pije čistý, ale můžete do něj přidat sladidla nebo ovoce, například borůvky nebo jahody.
Co když budete pít kefír každý den
Zlepšuje zdraví střev
Konzumace kefíru je jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit střevní mikrobiom, tedy bakterie ve střevech. Nápoj je bohatý na probiotika neboli „dobré“ bakterie, které potlačují škodlivé bakterie, a tím udržují mikrobiom v rovnováze.
„Přesněji řečeno, kefír obsahuje více než 30 různých kmenů probiotik, což je podstatně více než běžný jogurt,“ vysvětluje registrovaná dietoložka Elizabeth DeRobertisová.
Tyto živé kultury podle ní napomáhají trávení, snižují nadýmání břicha a udržují pravidelné zažívání, zejména po užívání antibiotik nebo při gastrointestinálních potížích.
Snižuje zánět
Protože probiotika obsažená v kefíru podporují střeva, snižují také zánět. Podle DeRobertise je to způsobeno schopností probiotik zklidnit nadměrně aktivní imunitní signály ve střevech, což pomáhá regulovat zánětlivou reakci organismu. To může být užitečné při zmírňování zánětlivých stavů, včetně mírných gastrointestinálních poruch.
Pomáhá zdraví kostíKefír obsahuje vápník, hořčík a vitamin K2 a v obohacených verzích také vitamin D, uvádí DeRobertis. Tyto živiny jsou nezbytné pro pevnost a hustotu kostí, které se s věkem snižují.
„Vápník a vitamin D společně zlepšují vstřebávání a mineralizaci kostí a K2 pomáhá směrovat vápník do kostí,“ vysvětluje.
Podpora imunitních funkcí
Podle DeRobertise pomáhají probiotika obsažená v kefíru také posilovat imunitní systém. Stimulují imunitní tkáně ve střevech, kde začíná většina imunitní aktivity organismu, říká.
„Kefír obsahuje vitaminy skupiny B a zinek, které pomáhají posilovat imunitní reakci a zvyšovat odolnost vůči každodenním infekcím,“ vysvětluje DeRobertisová.
Podporuje svaly
„Kefír obsahuje kompletní bílkoviny včetně všech esenciálních aminokyselin, které pomáhají udržovat svalovou hmotu,“ říká DeRobertis.
To je důležité zejména proto, že s přibývajícím věkem svalovou hmotu ztrácíme.
Jak nejlépe skladovat kefír
Jakmile otevřete láhev kefíru, uložte ji do lednice a spotřebujte do dvou týdnů, říká Carrie Smithová, instruktorka kuchařů na Institutu pro kulinářské vzdělávání v Los Angeles. Jako fermentovaný nápoj se nemusí nutně „zkazit“, ale jeho trpká chuť se zvýrazní, pokud ho budete skladovat příliš dlouho, poznamenává Smithová.
Dříve My jmenoval 9 důvodů, proč ještě dnes zařadit kefír do svého jídelníčku.