Takový nápoj si můžete snadno připravit doma.
Jak pěstovat čajovou houbu – recept / depositphotos.com
Čajová houba je nápoj s velmi vysokou koncentrací kvasinek a bakterií, předpokládá se, že její domovinou je Čína. Podle některých zpráv se po světě začala šířit po první světové válce a v SSSR se stala populární kvůli nedostatku velkého sortimentu nealkoholických nápojů. Mnoho lidí se ji dodnes snaží pěstovat doma.
Jak užitečná je čajová houba – výhody a rozdíly od kombuchy
Co je čajová houba – zjistili jsme, nyní se věnujme užitečným vlastnostem „lidově oblíbené“. Nejprve je třeba si uvědomit, že navzdory používání nápoje v lidovém léčitelství nejsou jeho užitečné vlastnosti ani skutečný účinek na organismus lékařsky prokázány. Proto čajovou houbu jako lék neužívejte.
Samotná čajová houba je kluzká žlutě nebo hnědě zbarvená plíseň, která se při růstu zvětšuje. Růst houby je navíc doprovázen produkcí různých chemických sloučenin, mezi nimiž je i kyselina octová. Proto nápoj končí sycený oxidem uhličitým, mírně připomínajícím kvas.
Čajová houba kombucha je superpotravina, která se zalévá zeleným, bílým a černým čajem, někdy se přidává ovoce a bobuloviny. Obecně jde o stejnou čajovou houbu, jakou pěstovali lidé v Číně a SSSR, jen s úpravami.
Jak pěstovat čajovou houbu – návod
Pokud máte tento druh nápoje rádi nebo si jeho výrobu chcete jen vyzkoušet, připomeňte si, jak si čajovou houbu sami vyrobit. Pokud ji budete vyrábět od základu, jedná se o primární fermentaci čaje. Budete k tomu potřebovat:
- Převařte 500 ml vody;
- nalijte pět nebo šest čajových lžiček vroucí vody do misky nebo velkého hrnku;
- přidejte pět až sedm lžic cukru;
- zalijte vroucí vodou a dvacet minut na tom trvejte.
Po uplynutí této doby nápoj sceďte přes gázu a počkejte, až vychladne. Poté jej přelijte do mísy nebo třílitrové sklenice, přikryjte gázou nebo velkým kusem bavlněné látky a nechte při pokojové teplotě. Nikam nádobu s čajem nepřenášejte, dokud se nevytvoří houba. Nápoj má nejpříjemnější chuť po 5-6 dnech fermentace, ale někteří lidé raději počkají 10-14 dní. Zde byste se měli řídit svými preferencemi – čím déle houba trvá – tím octovější je její chuť.
Proč se čajová houba ve sklenici potápí
Pokud se čajová houba utopila, není to nic hrozného – po třech hodinách by se měla opět vynořit. V krajním případě – za tři dny. Pokud se tak nestane, stojí za to přemýšlet o tom, jak čajovou houbu resuscitovat.
Musíte ji vyjmout, opláchnout převařenou teplou vodou. Poté důkladně umyjte sklenici, ve které houba byla, nejlépe jedlou sodou – bez agresivních čisticích prostředků. Dále je třeba připravit čerstvý nálev – 10 lžic nálevu na 1 litr vroucí vody. Zchladíme ho, nalijeme do sklenice a houbu vrátíme na její místo. Přisypeme 100 g cukru, aby se krupice nedostala na houbu, jinak by se připálila. Když je vše připraveno, kombuchu je třeba přemístit na tmavé chladné místo a počkat na připravenost nápoje.