Přestože má med vědecky prokázané zdravotní účinky, oba produkty je třeba dávkovat.
Oba produkty by měly být ve stravě dávkovány / depositphotos.com
Mnoho lidí je přesvědčeno, že med je zdravější než cukr. A to je skutečně pravda, ale nemyslete si, že z medu můžete získat pouze výhody. Stejně jako cukr by se měl dávkovat. O rozdílech mezi těmito dvěma sladkými produkty píše Verywellhealth.
Pokud váháte, který výrobek zvolit ke slazení, doporučujeme vám podrobně se seznámit s tím, co mají med a cukr společného a čím se liší.
Med je výživnější než bílý cukr: obsahuje malé množství bílkovin, vitaminů skupiny B, vitaminu C a minerálních látek, jako je hořčík, fosfor a zinek, což cukr neobsahuje.
Med, zejména tmavší odrůdy, obsahuje také antioxidanty, které podporují zdraví srdce a zdravé stárnutí.
Med obsahuje fruktózu a glukózu, zatímco bílý cukr se skládá ze sacharózy. Fruktóza je sladší než sacharóza, ale má nižší glykemický index. V důsledku toho může med chutnat sladčeji než bílý cukr, ale má o něco nižší GI. To přispívá k pomalejšímu vzestupu hladiny cukru v krvi z medu, i když tento rozdíl není nijak markantní. Ve srovnání s cukrem má med více kalorií a sacharidů než cukr.
Mnoho lidí se domnívá, že cukr dodává jídlu a nápojům lepší chuť. Zdraví však nezlepšuje. Zato med prokazatelně hojí rány a zmírňuje kašel. Na rozdíl od cukru může také pomáhat v boji proti zánětům.
Pokud uvažujete o nahrazení rafinovaného cukru medem, nezapomeňte, že jeho zdravotní účinky se mohou lišit. Existuje více než 300 druhů medu, které se liší zdrojem nektaru a oblastí, a jejich účinky na organismus se mohou lišit.
O jakých prokázaných zdravotních přínosech medu se ví
Ochrana srdce. Existují určité důkazy, že med může pomoci snížit celkový cholesterol, cholesterol v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL neboli „špatný“ cholesterol) a triglyceridy. Nejpříznivější jsou v tomto ohledu jetelová a robiniová opatření.
Regulace hladiny cukru v krvi. Díky nízkému glykemickému indexu med nezpůsobuje takový nárůst hladiny cukru v krvi jako cukr. Rozdíl je však pravděpodobně minimální. Med je stále sacharid a ovlivňuje hladinu cukru v krvi.
Kontrola hmotnosti. Některé klinické studie prokázaly, že nahrazení bílého cukru medem může urychlit hubnutí u lidí s cukrovkou i bez ní.
Hojení ran. Med má antibakteriální účinky. Jeho účinky byly zkoumány u vředů na diabetické noze, perineálních chirurgických řezů a abscesů. Je také účinný proti bakteriím rezistentním na antibiotika.
Infekce horních cest dýchacích u dětí. Bylo prokázáno, že pohanka, eukalyptus a citrusový med snižují noční kašel a pomáhají zvládat příznaky nachlazení u dětí.
Upozornění při konzumaci medu a cukru
Stejně jako cukr, i med by se měl konzumovat s mírou, protože oba jsou poměrně kalorické. Konzumace nadměrného množství cukru je spojována s řadou chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, vysoká hladina cholesterolu, srdeční choroby, zubní kaz a vývojové poruchy. Odborníci na výživu doporučují konzumovat maximálně 25 g přidaného cukru u žen a 36 g u mužů.
Med by se neměl podávat dětem do jednoho roku věku kvůli riziku botulismu.
Již dříve My informoval, jak si vybrat dezert při vysoké hladině cukru v krvi. Podle odbornice na výživu Alyssy Smolenové byste měli vybírat pokrmy, které nezpůsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi, jinými slovy by měly obsahovat vyvážený poměr bílkovin, vlákniny a zdravých tuků.
Dobrou volbou by byl například jahodovo-čokoládový řecký jogurt, který je skvělým zdrojem bílkovin, tuků a vlákniny. A jahody jsou také zdrojem přírodního cukru.