Jak uvařit „mramorovaná“ vejce natvrdo: tak lahodná vejce jste ještě neměli

Pomocí jednoho triku se z obyčejného výrobku stane umělecké dílo.

Jak chutně uvařit vejce – recept / depositphotos.com

Vejce uvařená natvrdo jsou nejen chutnou snídaní, ale také dobrou variantou svačiny. Často se také taková vejce stávají přísadou do salátů nebo jiných pokrmů. Jak uvařit vejce natvrdo, aby byla ještě chutnější – dále v materiálu.

Jak a jak dlouho vařit vejce natvrdo – recept

Existuje několik způsobů, jak vejce dokonale uvařit, abyste získali přesně takovou konzistenci bílků a žloutků, jakou chcete. Je to vlastně jednoduché – vždy je třeba počítat čas, kdy se voda vaří, včas ji vypustit a vejce řádně zchladit. Uživatelé Redditu se podělili o své recepty a prozradili nám, jak uvařit vejce natvrdo a zlepšit jejich chuť.

Uživatel pod přezdívkou bhambrewer napsal, že si připravuje nálev na nakládání vajec – 5050 vody s octem spolu se solí a kořením. Vejce je třeba uvařit jako obvykle, pak udělat do skořápky vpich, vhodit do nálevu, přivést k varu, vařit 20 minut, zchladit a nechat v nálevu několik hodin.

Jiný uživatel, legendarymechanic, se podělil o recept na čajová vejce a v komentářích se mu dostalo podpory – lidé píší, že vejce vařená v čajovém nálevu jsou mistrovské dílo. Připravují se jednoduše:

  • 2 lžíce sójové omáčky;
  • 2 lžičky cukru;
  • 1 lžička soli;
  • 2 polévkové lžíce (nebo sáčky) listů černého čaje;
  • 1 tyčinka skořice;
  • 2-3 srdeční lusky (podle velikosti).

Syrová vejce vložte do hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na střední, aby se ve vodě netvořily bubliny – bílky pak budou měkké. Vejce nemusíte vařit natvrdo – můžete zvolit libovolnou dobu vaření a získat libovolnou konzistenci.

Když je klíčový produkt uvařený, je třeba ho vyjmout a zchladit v misce s ledovou vodou. Na každé vejce pak lehce poklepejte hřbetem lžíce, aby skořápka rovnoměrně praskla. Snažte se o síť malých prasklin po celém povrchu. Pokud odpadnou malé kousky, je to normální, ale velké kousky se nesmí odlomit.

Dalším krokem je vložit vejce do malého hrnce spolu s čajovými lístky, sójovou omáčkou a kořením a poté přidat tolik vody, aby byla zcela zakryta. Směs přiveďte k varu, poté ztlumte oheň a vařte 20 minut.

Když jsou vejce uvařená, je třeba vypnout oheň a nechat vejce stát v marinádě s čajem alespoň několik hodin, můžete ji nechat i přes noc. Takovou svačinu byste měli uchovávat v lednici a před podáváním ji můžete jemně ohřát.

Pokud si přesně zapamatujete, jak správně vařit vejce natvrdo, a správně dodržíte všechny pokyny, pak po odstranění skořápky uvidíte krásný mramorový vzor.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha