Kuchaři jsou vyzýváni, aby nevařili brambory ve vodě – jaký je důvod a jaká je alternativa?

Kulináři nabádají, aby se brambory nevařily ve vodě, protože tím kaše ztrácí chuť, strukturu a hlavní složku – škrob.

Kuchaři vyzvali, aby nevařili brambory ve vodě – jaký je důvod / My Collage, foto: screenshoty z videa

O čem materiál pojednává:

  • Jak připravit bramborovou kaši
  • Původní recepty na bramborovou kaši
  • Proč přidávat mléko do bramborové kaše

Známá kuchařská rada „vařte brambory ve vodě“ může být chybná, alespoň pokud chcete připravit opravdu hedvábnou a krémovou bramborovou kaši. Přední šéfkuchaři vyzývají ke změně přístupu k vaření brambor – a tady je důvod.

Společnost My zjistila, jak správně vařit brambory.

Pokud máte zájem dozvědět se další zajímavosti o bramborách, doporučujeme náš materiál: Oblíbený mýtus zbořen: brambory je levnější koupit, nebo vypěstovat, vysvětlení vás překvapí.

Proč nemůžete vařit brambory ve vodě

Podle Rosemary Gillové, ředitelky Milk Street Cookery School v Bostonu, je vaření brambor ve vodě neúčinné z hlediska zachování jejich zdraví a chuti.

„Bramborovou kaši vaříme v mléce, nikoli ve vodě. A tady je důvod. Brambory jsou jako těstoviny. Uvolňují škrob do tekutiny, ve které se vaří. A ten se stává tekutým zlatem, což nám umožňuje získat svěží, hedvábnou, krémovou bramborovou kaši,“ vysvětluje.

Podívejte se na video o tajemství dokonalé bramborové kaše:

Podle klasické metody se brambory po uvaření slijí a voda se odcedí. Spolu s ní však odteče i hlavní hodnota – škrob, který je zodpovědný za strukturu.

„Když vylijete vodu, ve které brambory vaříte, vyhodíte do kanálu veškerý škrob. Takže jím plýtváte,“ dodává Gill.

Místo toho navrhuje vařit brambory přímo v mléce, které nahradí dvojitou smetanu a také zachová všechen uvolněný škrob. Brambory se pak jednoduše rozmačkají ve stejném hrnci.

„Brambory prostě rozmačkáme přímo v hrnci, bez mixéru. A tak získáme stále krémovou, ale ne příliš těžkou kaši,“ říká odborník.

Kdo je Rosemary Hillová

Rosemary Hillová je ředitelkou vzdělávání v Milk Street Cookery School v Bostonu, USA. Vede vývoj a realizaci prezenčních i online kurzů zaměřených na budování udržitelných dovedností v oblasti domácího vaření. Hillová také dohlíží na vzdělávací iniciativy pro mládež společnosti Milk Street a spolupracuje s neziskovými organizacemi.

Před nástupem do Milk Street v roce 2016 pracovala Gillová pro různé organizace, včetně 18 Reasons, Medford Farmers Market a Boys & Girls Clubs of San Francisco, kde vyvíjela programy na podporu kulinářského vzdělávání a zlepšování přístupu ke zdravým potravinám. Má také zkušenosti z America’s Test Kitchen jako programová manažerka.

V jaké vodě se správně vaří brambory – do jaké vody hodit brambory na kaši?

O své zkušenosti se podělil i kuchař z projektu Lorraine, který kladl důraz na správnou teplotu vody:

„Vše, co roste v zemi, se vždy vaří v podzemí ve studené vodě. Takže brambory dáte do studené vody se solí a přivedete je k varu.“

Podívejte se na video o tom, v jaké vodě vařit brambory – ve studené nebo horké:

Tímto postupem se vyhnete „šoku“ pro škrob, který může zhoršit chuť a strukturu.

„V opačném případě můžete škrob šokovat a ten se může zkazit,“ radí.

Pokud si všimnete chyby, zvýrazněte potřebný text a stisknutím Ctrl+Enter informujte redakci.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha