Aby cibule vydržela šťavnatá po mnoho měsíců, dodržujte několik jednoduchých pravidel.
Při jaké teplotě skladovat cibuli / depositphotos.com, pexels
Cibule se používá v mnoha pokrmech, proto ji doma obvykle skladujeme ve velkém množství. Při nevhodném skladování však cibule rychle hnijí a scvrkávají se a stávají se nevhodnými k jídlu. Když víte, kde cibuli v bytě nebo domě skladovat, můžete si její čerstvou chuť vychutnat i po 3 měsících.
Jak správně skladovat cibuli
Nejlepší místa pro tuto zeleninu jmenovala publikace Express. Hlavním tajemstvím dlouhého skladování je tma, vlhkost a sucho. Na vlhkém místě cibulky shnijí nebo zplesniví, zatímco na světlém místě vyklíčí. Důležité je také, aby byla nádoba dobře větraná.
Nejlepší způsob, jak cibuli skladovat, je tedy zabalit ji do suché, větrané nádoby. Např:
- zeleninová síťka;
- proutěný koš;
- dóza na potraviny s otvory.
Zabalenou zeleninu pak uložte na vhodné místo. Doporučuje se cibuloviny několikrát za měsíc projít a zlikvidovat všechny, které jsou nahnilé. Odborníci doporučují zavěsit cibule v sítích ve vzpřímené poloze tak, aby se nedotýkaly podlahy. Takto vydrží až 3 měsíce.
Existuje několik způsobů skladování cibule v v soukromém domě. Při pokojové teplotě vydrží čerstvé několik týdnů, pokud je místo chladné a tmavé. Stačí kuchyňská polička nebo doupě. Pokud máte garáž nebo sklep, můžete cibulky umístit tam.
Před uskladněním cibule v sklep nebo jiné místnosti, ujistěte se, že v ní není plíseň a že je zajištěno větrání. Zeleninu nedávejte vedle brambor a jablek – z těchto produktů se uvolňuje látka etylen, která urychluje hnití.
Lze cibuli skladovat v chladničce
Zeleninu můžete dát do chladicího oddílu na zeleninu, ale zkrátíte tím její trvanlivost. Pokud ji v chladničce skladujete, nedávejte ji do plastových sáčků – hromadí se v nich vlhkost a urychluje hnití. Lepší je vložit cibulky do síťovaných sáčků a pokud možno je zavěsit na háček.