Co se stane se zdravím srdce, když budete každý den jíst sardinky

Sardinky patří mezi nejbohatší zdroje omega-3.

Sardinky jsou velmi zdravé / depositphotos.com

Tyto malé tučné ryby jsou pokladnicí živin bohatých na omega-3, vitamin D. Přidání sardinek do jídelníčku může přinést mnoho zdravotních výhod.

1. Snižuje hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi

Sardinky patří mezi nejbohatší zdroje omega-3 a mohou mít protizánětlivé účinky, píše Verywellhealth.

Podle odbornice na srdeční výživu Michelle Rutensteinové pouhá jedna plechovka sardinek dodá tělu 1,6 až 1,8 gramu omega-3 mastných kyselin. Jeden přehled zjistil, že vyšší příjem kyseliny eikosapentaenové a dokosahexaenové, dvou nejčastějších mastných kyselin v sardinkách, je spojen s nižším rizikem kardiovaskulárních problémů.

2. Podporuje srdeční rytmus a zdraví cév

„Sardinky jsou bohaté na vápník a vitamin D, které pomáhají regulovat srdeční rytmus a udržovat integritu cév,“ řekl Rutenstein.

Vápník hraje klíčovou roli při kontrakci svalů. To se týká i srdečního svalu, který využívá přesné kontrakce k účinnému pumpování krve.

Vitamin D může přispět ke snížení zánětu a arteriální ztuhlosti, což je stav, kdy se tepny stávají méně pružnými, což vede k vysokému krevnímu tlaku, což jsou klíčové rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.

„Nedostatek vápníku může vést k jeho vyplavování z kostí a přispívat k odvápňování cév,“ vysvětlil Rautenstein.

K tomuto stavu dochází, když se v tepnách hromadí minerální usazeniny, které způsobují jejich tvrdnutí. Tato ztuhlost může časem zvýšit riziko srdečních onemocnění.

3. Pomáhá regulovat krevní tlak

Sardinky jsou bohaté na hořčík a draslík, dva minerály, které hrají klíčovou roli při udržování zdravého krevního tlaku, uvedl Rautenstein.

Výzkumy podporují jejich prospěšnost: jeden přehled zjistil, že lidé s vysokým příjmem hořčíku měli o 12 % nižší riziko mrtvice než ti, kteří ho konzumovali méně.

4. Obsahuje antioxidanty

Sardinky obsahují také selen, stopový prvek, který působí jako silný antioxidant, uvedl Rutenstein. Antioxidanty chrání srdce tím, že neutralizují volné radikály, které jinak mohou přispívat k tvorbě plaků a zánětům v tepnách.

Studie totiž ukazují, že nízká hladina selenu je spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění, zejména u populací s jeho nízkým příjmem.

Kolik sardinek byste měli sníst?

Abyste prospěli svému srdci, nemusíte jíst sardinky každý den. Konzumace jedné plechovky překračuje denní minimum 1,1 g doporučené pro celkové zdraví.

„Větší konzumace je spojena s větším přínosem, ale výzkum ukazuje, že konzumace sardinek několikrát týdně je spojena s jasným přínosem,“ řekl kardiolog Sean Heffron.

Dodal, že „malé ryby, jako jsou sardinky, nemají takové problémy s těžkými kovy jako větší ryby“.

Jak zařadit sardinky do jídelníčku

Pokud vás nenadchne jen plechovka sardinek, pak je podle Rutensteina překvapivě snadné přidat je do každodenních jídel.

Další zprávy o prospěšnosti ryb

Již dříve vyšlo najevo, proč byste měli ryby jíst častěji. Konkrétně bylo jmenováno 11 jejich výhod. Bylo prokázáno, že zvýšená konzumace ryb je spojena s lepším zdravotním stavem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha