Výběr jogurtu v obchodě: odborníci vysvětlili, jak poznat kvalitní výrobek

To, co se prodává v obchodě, často není zdravý výrobek, ale obyčejný dezert.

Jogurt – jedna z nejzdravějších svačin / foto depositphotos.com

Jogurt je jednou z nejužitečnějších svačin. Je bohatý na bílkoviny, probiotika, vápník, vitamin B12. Pokud do něj však přidáte dochucovadla nebo cukr, může se tento hodnotný produkt změnit v obyčejný dezert. Zdraví vysvětlilo, který jogurt je opravdu užitečný a jak vybrat ten nejlepší výrobek.

Hořkou pravdou je, že to, co dělá jogurt chutným, tedy cukr, ho zároveň činí méně zdravým. Proto při výběru jogurtu v obchodě s potravinami kontrolujte informace na etiketě, zejména seznam složek. Čemu byste měli věnovat pozornost?

Nadměrné množství přidaného cukru

Nezapomeňte zkontrolovat celkový obsah cukru i množství přidaného cukru. Vybírejte jogurty s méně než 8-10 gramy cukru na porci a ideálně bez přidaného cukru. Pozornost věnujte také seznamu složek. Přidaný cukr se může vyskytovat v mnoha podobách. V jogurtech se vyhněte kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktózy, třtinovému cukru a ovocnému koncentrátu.

Umělá sladidla, aromata a barviva

Některé umělé přísady – aromata, sladidla – jsou spojovány se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Umělá dochucovadla jsou často označována vágními frázemi jako „umělé aroma“, „přírodní aroma“. Mezi běžná umělá sladidla patří aspartam a acesulfam draselný (acesulfam-K).

Co se týče umělých barviv, vyhněte se složkám, jako jsou modrá 1, modrá 2, zelená 3, červená 3, červená 4, žlutá 5 a žlutá 6. Místo toho si vyberte jogurty, které obsahují prášek z červené řepy nebo kurkumin.

Zahušťovadla

Hustota a konzistence vašeho jogurtu může záviset na přítomnosti zahušťovadel – složek, kterým je lepší se vyhnout. Například zahušťovadlo karagenan je spojováno s trávicími problémy a záněty.

Jak si vybrat zdravý jogurt

Jogurt je považován za zdravou potravinu, pokud neobsahuje zbytečná plnidla.

„Pokud se snažíte zjistit, který jogurt je nejlepší pro vaše celkové zdraví, pak je dobré omezit příjem jogurtů, které se tváří jako dezert,“ vysvětlila magistryně věd, diplomovaná sociální poradkyně Amy Bragagniniová.

Ve zdravém jogurtu je jen velmi málo ingrediencí – pouhé dvě nebo tři. Jsou to pasterizované mléko, smetana a živé aktivní kultury. Při výběru se proto podívejte na seznam složek.

Většina jogurtů obsahuje nejméně 10 gramů bílkovin v jedné porci, ale některé, například řecké nebo islandské jogurty, mohou obsahovat 12 až 20 gramů bílkovin v jedné porci. Právě ty byste si měli vybírat.

Pokud jde o probiotika – střevní zdravé bakterie – jsou v jogurtu přirozeně přítomny. Mluvíme o takových běžných probiotických kmenech, jako jsou Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lacticasebacillus casei.

Jogurty by měly mít nízký nebo žádný přidaný cukr. V domácích podmínkách si můžete výrobek osladit sami přírodními přísadami, jako je ovoce nebo med. Pokud kupujete jogurt, který obsahuje sladidlo, volte přírodní sladidla, jako je například stévie.

Již dříve My informoval o výhodách řeckého jogurtu. Konkrétně jsme hovořili o jeho 6 zdravotních benefitech. Jak vědci zjistili, tento produkt zlepšuje zdraví kostí, reguluje činnost střev, má pozitivní vliv na činnost srdce, podporuje růst svalů, udržuje dlouhodobý pocit sytosti a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha