Losos je kaloričtější, ale obsahuje také jedinečné živiny.
Losos i kuře obsahují přibližně stejné množství bílkovin/ Pixabay.com, foto depositphotos.com
Losos a kuřecí maso jsou na prvních místech žebříčků potravin s vysokým obsahem bílkovin. A přestože obě tyto potraviny je skvělé zařadit do svého jídelníčku, mezi lososem a kuřetem existují některé důležité nutriční rozdíly, které byste měli mít na paměti, uvedli odborníci na výživu pro Today.com.
Co se týče obsahu bílkovin, losos a kuře jich obsahují „v podstatě stejné“ množství, říká registrovaná dietoložka Natalie Rizzo – asi 20 gramů bílkovin na porci. To znamená, že hlavní skutečný rozdíl je v tuku. Rizzo zároveň vysvětluje, že ačkoli je losos tučnější než kuřecí prsa, „je to dobrý tuk“. Losos obsahuje typ zdravé mastné kyseliny, která se vyskytuje pouze v mořských plodech.
Bílkoviny v lososu a kuřecím mase
Dospělí by se obecně měli snažit přijímat 20 až 40 gramů bílkovin při každém jídle. Ve 3 uncích (90 gramů) lososa se nachází přibližně 23 gramů bílkovin, zatímco ve stejném množství kuřecích prsou 25 gramů a v kuřecích stehnech 21 gramů. Pokud však hledáte nejchudší a nejefektivnější zdroj bílkovin v poměru ke kaloriím, kuřecí prsa jsou tou správnou volbou.
Tuk
Kuřecí prsa obsahují pouze 3 gramy tuku, z toho méně než gram nasycených tuků. Naproti tomu losos a kuřecí maso tmavé barvy obsahují více tuku, a to 5 gramů, resp. 7 gramů na porci.
Přesto téměř všechen tuk v lososu pochází ze zdravých nenasycených tuků, takže je celkově lepší volbou než kuřecí stehna.
Mononenasycené tuky jsou klíčovou součástí středomořské stravy a jsou spojovány s příznivými účinky na hladinu cholesterolu. A polynenasycené tuky zahrnují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou spojovány s velkými přínosy pro zdraví srdce a mozku.
Další živiny
Losos je jednou z mála potravin bohatých na vitamin D. V lososu najdete také vitamin B12, který naše tělo potřebuje pro správnou funkci nervů a krevních buněk. Vitamin B12 je také potřebný k prevenci určitého typu anémie.
Kuřecí prsa i tmavé kuřecí maso vám dodají řadu důležitých minerálních látek včetně železa, fosforu a zinku. Kuřecí maso obsahuje také vitamin B12 a cholin, který naše tělo potřebuje pro vývoj mozku, náladu a paměťové procesy.
Co je zdravější: losos nebo kuře?
Losos i kuře jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin, které mohou být součástí zdravé stravy. Losos a kuřecí tmavé maso jsou o něco tučnější a kaloričtější než kuřecí prsa. Většina tuku v těchto potravinách, zejména v lososu, je však považována za „dobrý tuk“, který je prospěšný pro zdraví srdce a mozku.
Výživové směrnice doporučují dospělým jíst každý týden alespoň 8 uncí nebo dvě porce mořských plodů, například lososa. A tučné ryby (včetně lososa) jsou základem vědecky podložené středomořské stravy,
Pokud držíte dietu, která se zaměřuje na příjem co nejvydatnějších bílkovin za co nejméně kalorií, kuřecí prsa jsou snadnou volbou. Mějte však na paměti, že kuřecí maso nebo losos z tmavého masa budou jen o málo kaloričtější než stejná porce kuřecích prsou – a tuk, který tyto potraviny obsahují, jim dodává chuť i zdravé mastné kyseliny.
Dříve odborníci na výživu jmenovali 5 druhů ryb, které jsou dobré pro srdce.