Jak vařit cholodnik na kefír: jednoduchý a chutný recept pro horké dny

Cholodnik se připravuje velmi rychle a v horku je velmi osvěžující.

Kholodnik – klasický recept / foto depositphotos.com

Polévka cholodnik se podle různých údajů objevila kolem 18. století ve východní Evropě.

V našich končinách se připravovala v létě ze sezónní zeleniny na ochlazení v horkém počasí. Jako základ se brala červená řepa, doplňovala se syrovátkou, kefírem a sypala bylinkami. Díky takovému složení dostává tělo velké množství minerálů a vlákniny.

Tento pokrm se stal velmi oblíbeným, protože se připravuje jednoduše. Kromě toho je zdraví prospěšné, uspokojí nejen hlad, ale i žízeň.

Kholodnik – recept na kefír

Tento báječný pokrm z červené řepy vám zabere velmi málo času. Na jeho přípravu si vezměte:

  • 350 gramů vařené červené řepy;
  • litr kefíru;
  • 250 mililitrů studené vody;
  • 350 gramů čerstvých okurek;
  • 30 gramů kopru;
  • 30 gramů zelené cibule;
  • tři stroužky česneku;
  • sůl a pepř;
  • dvě nebo tři vejce uvařená natvrdo.

Příprava ingrediencí. Červenou řepu můžete uvařit nebo upéct v troubě. K tomu ji jednoduše zabalte do fólie a vařte do měkka při teplotě 160 stupňů asi 40 minut. Doba vaření závisí na velikosti zeleniny a jejím stáří – mladá se upeče rychleji než stará. Poté řepu nastrouhejte na hrubém struhadle.

Nyní začneme připravovat cholodnik. Do řepy nalijeme kefír a vodu. Na obsahu tuku v zakysaném mléčném výrobku nezáleží, zaměřte se na svou chuť.

Vejce uvařená natvrdo nakrájejte a přidejte k nim spolu s kořením a nasekaným česnekem.

V této fázi je nutné studenou polévku dobře rozmixovat, ochutnat koření a přisypat kopr. Jako poslední přidáme nadrobno nakrájenou okurku. Ta bude pěkně křupat. Nezapomeňte zeleninu ochutnat, neměla by být hořká.

Poté nechte cholodnik na kefíru v lednici asi hodinu. Podáváme ho bez ohřevu, ozdobený zelenou cibulkou.

Polévku cholodnik má mnoho lidí v letním období v oblibě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha