Cholodnik se připravuje velmi rychle a v horku je velmi osvěžující.
Kholodnik – klasický recept / foto depositphotos.com
Polévka cholodnik se podle různých údajů objevila kolem 18. století ve východní Evropě.
V našich končinách se připravovala v létě ze sezónní zeleniny na ochlazení v horkém počasí. Jako základ se brala červená řepa, doplňovala se syrovátkou, kefírem a sypala bylinkami. Díky takovému složení dostává tělo velké množství minerálů a vlákniny.
Tento pokrm se stal velmi oblíbeným, protože se připravuje jednoduše. Kromě toho je zdraví prospěšné, uspokojí nejen hlad, ale i žízeň.
Kholodnik – recept na kefír
Tento báječný pokrm z červené řepy vám zabere velmi málo času. Na jeho přípravu si vezměte:
- 350 gramů vařené červené řepy;
- litr kefíru;
- 250 mililitrů studené vody;
- 350 gramů čerstvých okurek;
- 30 gramů kopru;
- 30 gramů zelené cibule;
- tři stroužky česneku;
- sůl a pepř;
- dvě nebo tři vejce uvařená natvrdo.
Příprava ingrediencí. Červenou řepu můžete uvařit nebo upéct v troubě. K tomu ji jednoduše zabalte do fólie a vařte do měkka při teplotě 160 stupňů asi 40 minut. Doba vaření závisí na velikosti zeleniny a jejím stáří – mladá se upeče rychleji než stará. Poté řepu nastrouhejte na hrubém struhadle.
Nyní začneme připravovat cholodnik. Do řepy nalijeme kefír a vodu. Na obsahu tuku v zakysaném mléčném výrobku nezáleží, zaměřte se na svou chuť.
Vejce uvařená natvrdo nakrájejte a přidejte k nim spolu s kořením a nasekaným česnekem.
V této fázi je nutné studenou polévku dobře rozmixovat, ochutnat koření a přisypat kopr. Jako poslední přidáme nadrobno nakrájenou okurku. Ta bude pěkně křupat. Nezapomeňte zeleninu ochutnat, neměla by být hořká.
Poté nechte cholodnik na kefíru v lednici asi hodinu. Podáváme ho bez ohřevu, ozdobený zelenou cibulkou.
Polévku cholodnik má mnoho lidí v letním období v oblibě.