Zjistěte, proč byste měli svůj záhonek s rajčaty hnojit mlékem a jódem.
Jak postříkat rajčata jódem a mlékem / : pexels
Někteří dačičtí pěstitelé možná nechápou, proč by se rajčata měla stříkat mlékem. Takové neobvyklé hnojivo má spoustu užitečných vlastností a snadno se připravuje. Rajčata budou sladká a masitá, odolná vůči chorobám a keře – velmi produktivní.
Proč je třeba postřikovat rajčata mlékem
Před ošetřením je nutné si uvědomit, jaké výhody tento postup rostlině přináší. Jód je oblíbené domácí hnojivo s bohatým chemickým složením. Obohacuje půdu a ničí škodlivé bakterie.
Mléko vytváří na povrchu půdy film, který zabraňuje přístupu plísní. A také je tekutina bohatá na vápník, železo, draslík a další důležité mikroprvky. Pro zeleninovou zahradu je žádoucí používat nepříliš tučný nápoj zředěný vodou.
Jak ošetřit rajčata mlékem a jódem
Hnojivo lze aplikovat 2-3krát ročně – ve fázi dozrávání plodů a několik týdnů před sklizní. V těchto obdobích přinese maximální užitek. Postříkejte rajčata mlékem s jódem na listy, tekutinu naplňte rozprašovačem. Je důležité, aby se tak nedělo za slunečného počasí, aby nedošlo k popálení listů.Existuje několik receptů na hnojivo. Pokud byly sazenice nedávno přesazeny do země, smíchejte 13 litrů vody, 1 litr mléka, 10 kapek jódu a 50 g hoblin pracího mýdla. Smíchejte do homogenní směsi a aplikujte v zamračený den.
Pokud již keře mají ovády, připravte koncentrovanější roztok: 10 litrů vody, 1 litr mléka, 12 kapek jódu a půl lžičky kyseliny borité. Opět promíchejte a postříkejte listy a stonky.
Existuje také samostatná metoda pro ty, které zajímá, jak ošetřit rajčata od phytophthora mléko a jód. Jedná se o běžnou chorobu rajčat, která způsobuje hnilobu úrody. Pro prevenci zkombinujte 1 litr mléka a 9 litrů vody. Přidejte 12 kapek jódu. Odděleně rozpusťte lžíci kyseliny borité ve sklenici vody a přidejte k celkové hmotě. Zeleninu směsí hojně ošetřete tak, aby tekutina stékala z listů.
Poté, co se naučíte postřikovat rajčata mlékem a jódem, získáte mnohem větší úrodu. Zelenina bude sladší a chutnější, rychleji dozraje a bude odolnější vůči chorobám.