Druh piva určuje jeho chuť a sílu.
Každé pivo má svou vlastní barvu / foto depositphotos.com
Mnoho lidí si ve volném čase, zejména v horku, rádo dopřeje pivo. Sklenice tohoto nápoje dokáže osvěžit a uhasit žízeň. Povíme vám, jaké druhy piva se na je naše země vyrábějí.
Jaké pivo existuje – je důležité vědět.
Především je třeba poznamenat, že druh piva přímo ovlivňuje jeho chuťové vlastnosti a také míru, o kterou bude pěna silná a hustá. Proto je důležité hned určit, který z druhů nápoje vám chutná více, abyste neudělali chybu při nákupu a neutráceli peníze zbytečně. Kromě toho je každý chmelový nápoj vhodný pro určitý typ svačiny, což je také důležité. Abyste si mohli koupit své oblíbené druhy piva, je také vhodné znát názvy jejich druhů, když jdete do obchodu.
Druhy piva – přesná klasifikace
Jak již bylo uvedeno, naprosto všechny druhy piva mají svá specifika a to, co chutná jedněm, nemusí nutně „jít“ jiným příznivcům tohoto nápoje. Uveďme si tedy klasifikaci pěnivého piva, které je u nás k dostání.
Ležácké pivo – je jedním z nejoblíbenějších piv na světě. Vyznačuje se lehkou, osvěžující chutí a samotný nápoj by měl být čirý. Nejdůležitější vlastností je, že se vaří při nízkých teplotách – maximálně 14°. Ležáky zase mají mnoho druhů:
- Plzeňský má zlatavou barvu a v chuti je patrný výrazný chmelový tón.
- Světlý ležák je o něco silnější (až 6,0 %) a má převážně sladovou chuť a mírnou hořkost.
- Tmavé ležákyKromě barvy mají tmavé ležáky komplexnější a intenzivnější (někdy až chlebovou) chuť. V závislosti na odrůdě se mohou přidávat čokoládové nebo kávové tóny.
Za další styl piva je považováno tzv. ale. Od ležáků se liší teplotou vaření (15 až 24°), vyšší silou a menším množstvím chmele. Téměř všechny druhy tmavých piv se vzhledem ke specifičnosti přísad řadí mezi piva typu ale. Dělí se na několik typů:
- Pale ale – světlý nápoj s kořeněnou nebo ovocnou chutí.
- IPA je druh piva s hořkou chutí a vůní díky velkému množství chmele. Má převážně jantarovou barvu a střední sílu.
- Porter má díky použití speciálního sladu výjimečně tmavou barvu. Chutná sladce, často s čokoládovými, kávovými nebo karamelovými tóny. Existují také hořké odrůdy s chmelovými tóny. Síla se pohybuje mezi 4 a 10 procenty.
- Stout – je velmi hustý, tmavý nápoj z páleného sladu. V závislosti na receptuře může chutnat hořce nebo sladce. Na trhu existuje mnoho variant tohoto nápoje s příchutí čokolády, ovoce, kávy a dokonce i mléka. Stouty jsou obvykle velmi silné – až 12%.
Odpovědět na otázku, kolik druhů piva existuje, je velmi obtížné. Existuje zhruba stovka stylů: kromě ležáků a alejů, z nichž se vyrábějí i piva hybridní, existuje také lambik (technologie spontánního kvašení) a obrovské množství řemeslných výrobků s jedinečnými recepturami.
Samostatně stojí za to hovořit o nefiltrovaném pivu. Zvláštností takového produktu je, že se při výrobě tak pečlivě nefiltruje a nepasterizuje, kvůli čemuž v něm zůstává sediment. Má zakalenou barvu, komplexnější chuť a je považováno za zdravější než filtrované. Nevýhodou je, že je mnohem hůře skladovatelný a rychle se kazí.
Již dříve jsme psali o tom, jak pít whisky, a prozradili jsme vám, co můžete a nemůžete zakousnout.