Co jíst při hubnutí: odborníci na výživu jmenovali 6 druhů ovoce, které jsou neprávem považovány za škodlivé

Tyto druhy ovoce se vyplatí zařadit do jídelníčku, i když se snažíte zhubnout.

Banány a mango by měly být v jídelníčku při hubnutí / depositphotos.com

V moři informací o dietách a hubnutí je obtížné najít účinná doporučení založená na důkazech. Proto se publikace Eatingwell obrátila na registrované dietology, aby vyvrátili mýty o tom, jaké ovoce lze konzumovat během boje s nadváhou.

V článku je jmenováno šest druhů ovoce, které jsou někdy považovány za nezdravé, ale podle odborníků je vhodné je zařadit do jídelníčku i při hubnutí.

1. banány

Banány jsou často uváděny jako ovoce č. 1, kterému je třeba se při hubnutí vyhnout. Podle Kaylee Georgeové, lékařky a zakladatelky organizace Healthy Dietitians for Weight Loss, je toto doporučení chybné a je způsobeno tím, že průměrný banán obsahuje 14 gramů přírodního cukru.

Vysvětlila, že obsah cukru závisí na zralosti banánu, přičemž nejméně cukru obsahují zejména nezralé banány.

„Zelené banány jsou také známé vysokým obsahem rezistentního škrobu, který je skvělý pro zdraví střev a celkové hubnutí,“ uvedla odbornice.

Ale i když si podle ní vyberete žlutý banán, přírodní cukr v něm obsažený má nízký až střední glykemický index, což znamená, že hladinu cukru v krvi zvyšuje postupně a nezpůsobuje prudký nárůst.

Navíc banán obsahuje pouhých 105 kalorií a 3 gramy vlákniny, takže je naprosto vhodnou potravinou při hubnutí.

2. Mango

Toto šťavnaté tropické ovoce obsahuje přibližně 3 gramy vlákniny a pouze 99 kalorií na šálek produktu.

„Protože při hubnutí je důležitý kalorický deficit, může být užitečné nahradit vysokokalorické pochoutky potravinami, které jsou méně kalorické, ale zároveň chutné a uspokojivé,“ říká odbornice na výživu Cassie Blacková.

Jako výživnou alternativu sladkých vysokokalorických svačinek doporučuje pochutnávat si na mangu.

George navíc cituje studii, která ukázala, že muži, kteří konzumovali mango, měli sníženou tělesnou hmotnost a obvod pasu, na rozdíl od těch, kteří toto ovoce nekonzumovali.

3. ananasy

I ananasy mají schopnost podporovat hubnutí.

„Ananas obsahuje enzym zvaný bromelain, u něhož byl prokázán pozitivní vliv na metabolismus glukózy i na inzulinovou rezistenci, což pomáhá udržovat lepší rovnováhu cukru v krvi,“ vysvětlil Black.

Sklenice ananasu má navíc pouze 83 kalorií. Obsahuje také 2 gramy vlákniny, což je poměrně hodně.

4. Jablka

Jedno jablko denně může pomoci kontrolovat hmotnost.

„Jablka jsou známá tím, že obsahují málo kalorií a hodně vody a vlákniny, což pomáhá zůstat déle sytí,“ vysvětlil George.

Kromě toho, že jablko obsahuje 104 kalorií a téměř 5 gramů vlákniny, je také bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu. Ten je známý jako příčina kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a obezity.

5. Hrozny

Přestože hrozny obsahují velké množství přírodního cukru, nejsou pro hubnutí tak špatné, jak se často prezentuje. Především odborníci poukazují na jejich nízký obsah kalorií, který činí 104 kalorií na sklenici. Má také vysoký obsah vody, což podle Blacka podporuje hydrataci a pocit sytosti.

Díky tomu je skvělou volbou pro ty, kteří praktikují objemové stravování, což znamená jíst více nízkokalorických potravin s vysokým obsahem vody a vlákniny.

George vysvětlil, že hrozny jsou bohaté na antioxidanty, zejména resveratrol, který má protizánětlivé vlastnosti, jež mohou napomoci hubnutí.

6. Avokádo

Avokádo sice obsahuje více kalorií a tuku než jiné ovoce, ale je bohaté na živiny, takže si zaslouží místo na vašem talíři. Jedno ovoce obsahuje pouze 1 gram cukru a až 13,5 gramu vlákniny, což může výrazně snížit denní potřebu vlákniny a napomoci hubnutí, říká George.

Avokádo také obsahuje zdravé mononenasycené tuky, které pomáhají zvýšit pocit sytosti, vyrovnávají hladinu cukru v krvi a snižují chuť na jídlo, vysvětlují oba odborníci na výživu.

Studie ukazují, že pravidelná konzumace avokáda může snížit riziko nadváhy nebo obezity a podpořit hubnutí.

Škodí ovoce při hubnutí

Ukazuje se, že čerstvé ovoce obsahující přírodní cukr není pro hubnutí škodlivé. Pokud jde o regulaci hmotnosti a celkové zdraví, je klíčové omezit přidaný cukr, který se nachází v sušenkách nebo sladkostech. Hodnocení ovoce pouze na základě obsahu cukru totiž podceňuje jeho výživovou hodnotu. Ovoce totiž nabízí mnohem více než jen jednoduché sacharidy.

„Ovoce s vysokým obsahem vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny je nejlepším darem přírody,“ říká George.

Black dodává, že ovoce je skvělým způsobem, jak zvýšit objem jídla, aniž by se výrazně zvýšil počet kalorií. Vláknina a voda v nich obsažené podporují pocit sytosti a pomáhají kontrolovat hlad. Ovoce navíc poskytuje přirozenou a příjemnou sladkost, která uspokojí chuť na sladké, aniž by škodila.

Dříve My informoval o 7 druzích ovoce, které mají nejvíce vlákniny. Bylo uvedeno, že dospělí by se měli zaměřit na konzumaci až 25-36 gramů vlákniny denně v závislosti na faktorech, jako je věk a pohlaví. Odborníci označili za ovoce s vysokým obsahem vlákniny mimo jiné bobuloviny, granátová jablka, hrušky, pomeranče a jablka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha