Zjistěte, zda má ghí prokazatelné zdravotní účinky.
Ghee a máslo rozdíl / depositphotos.com
Rozpuštěné máslo je v Indii velmi oblíbené a nazývá se také „máslo ghí“. Indická lidová medicína ajurverda považuje tento produkt za zázračný lék na všechny nemoci. Existují však nějaké skutečné vědecké důkazy o jeho prospěšnosti? A jak si ghí připravit sami?
Zjistili jsme, co je lepší – přepuštěné máslo nebo máslo, a jaké jsou výhody jednotlivých druhů. Pamatujte, že oba tyto produkty jsou tučné a vysoce kalorické a v žádném případě byste se jimi neměli přejídat.
Přepuštěné máslo – výhody a škody
O zdravotních účincích této složky informoval web WebMD. Ghí se pomalu vaří na nízké teplotě, poté se z něj odpaří laktóza a zůstanou v něm tukové částice. Jeho kalorická hodnota dosahuje téměř 900 kcal na 100 g.
Protože ghí obsahuje téměř 100 % tuku, je jeho zneužívání škodlivé. škodlivost kardiovaskulárnímu systému a játrům. Lidé, kteří tento výrobek často konzumují, mají zvýšené riziko ischemické choroby srdeční, varuje webová stránka QkWatch.
Ale nedémonizujte máslo ghí -. přínos
z toho také. Zaprvé má vyšší bod zakouření a při vaření není škodlivé, zatímco na běžném másle se smažit nedá. Za druhé, přepuštěné máslo lze použít vícekrát, zatímco máslo pouze jednou, jinak se z něj stává karcinogen.Ghí obsahuje mnoho vitaminů, zdravých tuků a antioxidantů. Jeho konzumace v malém množství snižuje hladinu špatného cholesterolu a také zlepšuje zdraví pokožky. Produkt je neškodný pro osoby s nesnášenlivostí laktózy.
Rozpuštěné máslo = jak na to / depositphotos.com
Jak si doma vyrobit přepuštěné máslo
I když výhody přepuštěného másla nejsou tak jednoznačné, jak tvrdí Ayurverda, rozhodně vítězí z hlediska chuti. Při správné přípravě získá příjemnou karamelovou a oříškovou chuť. Lze ho přidávat do kaší, sendvičů, polévek, pečiva.
Tady máte jak roztavit máslo k výrobě přepuštěného másla: do hrnce se silným dnem vložte výrobek s obsahem tuku nejméně 80 % (lze i domácí). Vařte na nejnižším stupni 40-60 minut za občasného míchání. Počkejte, až se pokrm rozdělí na čirou tekutinu a zakalenou usazeninu. Poté přeceďte do čisté sklenice přes gázu složenou ve 4 vrstvách.
Z 200 g běžného másla získáte asi 170 ghí. Vydrží déle – asi 1 měsíc při pokojové teplotě.