Vědci pojmenovali „superpotraviny“, které jsou klíčem k dlouhověkosti

Více flavonoidů ve stravě je spojeno s nižším rizikem chronických onemocnění a předčasné smrti.

Bobule jsou velmi bohaté na flavonoidy, které snižují riziko úmrtí / foto depositphotos.com

Přidání některých potravin do jídelníčku by mohlo být klíčem ke zdravějšímu a delšímu životu. Vyplývá to z nové studie zveřejněné v časopise Nature Food, která ukazuje, že větší množství a rozmanitost flavonoidů ve stravě je spojeno s nižším rizikem chronických onemocnění a předčasného úmrtí. Mezi potraviny s vysokým obsahem flavonoidů patří čaj, borůvky, jahody, pomeranče, jablka, hroznové víno a hořká čokoláda.

Podle časopisu Newsweek vědci z Queens University v Belfastu, Edith Cowan University v Perthu, Lékařské univerzity ve Vídni a Vídeňské univerzity sledovali více než deset let 124 805 dospělých ve věku 40 až 70 let.

Jejich výsledky ukázaly, že lidé, kteří konzumovali největší množství a rozmanitost potravin bohatých na flavonoidy, měli o 6-20 % nižší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky 2. typu, rakoviny, respiračních onemocnění a neurodegenerativních onemocnění a také nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny.

„Užívání přibližně 500 miligramů flavonoidů denně bylo spojeno s o 16 % nižším rizikem úmrtí ze všech příčin a přibližně o 10 % nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetu 2. typu a respiračních onemocnění,“ uvedl spoltor studie Benjamin Parmenter.

To je zhruba množství flavonoidů obsažených ve dvou šálcích čaje.

Přesto studie zjistila, že u těch, kteří konzumovali širokou škálu flavonoidů, bylo riziko těchto onemocnění ještě nižší. Studie naznačuje, že je lepší jíst celou řadu potravin bohatých na flavonoidy, než například jen čaj, protože různé flavonoidy se nacházejí v různých potravinách.

Dřívější studie zjistila, že konzumace kvalitních sacharidů ve středním věku je spojena se zdravějším stárnutím.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha