Přečtěte si, které návyky zubům nejvíce škodí a jak se o ústa správně starat.
Co vyvolává ničení zubů / depositphotos.com
Mezi lidmi jsou rozšířené mýty o tom, co nejvíce způsobuje ničení zubů a jak o ně správně pečovat. Strach ze zubařů a nesprávná péče vedou k problémům, kterým se dá předejít. Kvůli falešným znalostem pacienti ztrácejí mnoho peněz a času.
Zubní lékař Vadim Melojan exkluzivně pro My vyvrátil oblíbené mýty o zubech. Poskytl také tipy na správné čištění a výběr pasty.
Rádi bychom vám připomněli, že dříve jsme vám řekli, které ovoce má hodně vlákniny a kolik bychom ho měli denně sníst.
Kazí vám sladkosti zuby
Nejrozšířenějším mýtem, který „chodí“ mezi lidmi, je tvrzení o špatném vlivu sladkostí. sladkostí. Ve skutečnosti však nejsou všechny dezerty škodlivé pro zuby, například měkká čokoláda není škodlivá pro zubní sklovinu. Existuje však jeden krok, který byste měli po konzumaci sladkostí udělat, abyste se vyhnuli problémům – měli byste si vypláchnout ústa vodou nebo speciálním výplachem a vyčistit si zuby. V takovém případě nebude hrozit zničení skloviny ani vznik zubního kazu.
Mýtem je také to, že sladkosti jsou pro zuby velmi škodlivé. káva. Samotný nápoj může časem způsobit ztmavnutí skloviny. I tomu lze snadno předejít čištěním úst, jak bylo uvedeno výše.
Někteří lidé se domnívají, že má negativní vliv sycená vodaale ani to není pravda. Lidé, kteří mají mikrotrhliny, mohou po jejím vypití pociťovat zvýšenou citlivost zubů. To je způsobeno kyselinami ve složení nápoje. Negativnímu účinku limonády se však lze vyhnout – je třeba si po ní vypláchnout ústa normální vodou nebo ústní vodou.
Co způsobuje nejvíce zubního kazu
Podle odborníka zubům nejvíce škodí tyto věci karamelky. Pokud je žvýkáte, není to na škodu, ale někdy je lidé začnou žvýkat. To je hlavním nepřítelem výplní a korunek, cukroví je vytahuje, což způsobuje rychlejší odtlakování materiálů a může dojít k jejich vypadnutí.
Dalším výrobkem, který zubům velmi škodí, je tzv. lízátkapokud je žvýkáte. Vzniknou trhliny, do kterých se sladké médium dostane a „zabalí“ se. Zubní kaz znamená v řečtině „hnití“ a sladkosti jsou „benzinem“ pro tento proces. Sladkosti však zubům neublíží, pokud je budete jíst správně a poté si vyčistíte ústa.
Zubní lékař upozorňuje, že stav skloviny se může zhoršit kvůli jakémukoli horké nápoje. Horké nápoje způsobují mikrotrhliny. Někdy lidé po horkých nápojích konzumují studené nápoje, což také vyvolává mikrotrhliny. Když k tomu dojde, sklovina se rychle zabarví barevnými pigmenty z jídla a nápojů, například ze stejné kávy. Kromě toho se v důsledku takových ranek objevuje citlivost zubů.
Kouření oslabuje celý imunitní systém, takže kuřáci mají tenčí zubní sklovinu a zvýšené riziko vzniku zubního kazu. Negativní vliv cigaret na zuby tedy není mýtus.
Vločkování semen je rovněž nežádoucí pro zdraví zubů. Při něm jsou namáhána stejná místa a časem dochází k opotřebení vrchní vrstvy a vzniku brázd. Když se sklovina ztenčuje – zvyšuje se citlivost zubů na tepelné podněty – chlad nebo horko. Lékař doporučuje vyčistit si semínka rukama a pak je sníst, nebo si koupit již vyčištěná semínka.
Proč se některým lidem zuby do vysokého věku nekazí
Na otázku „zda má genetika vliv na zuby“ lékař odpověděl, že maximálně 20 % závisí na genech a zbylých 80 % je všechno získané. Specifický tvar nebo zbarvení se může přenášet z rodičů na děti, stejně jako sklon k určitým zubním problémům, jako je parodontóza. Také slabé zuby mohou být geneticky podmíněny menším množstvím makro- a mikroživin.
Jak vysvětluje lékař, pro zdravé zuby. je důležité jíst pevnou stravu: „Skutečnost, že někteří lidé mají ve stáří dobré zuby, přímo spojuji se stravou. V dnešní době často jíme jídlo z fast foodu – je rychle připravené. Ale naši rodiče, dědové a pradědové jedli přírodní produkty – konzumovali zeleninu. Jedli například tvrdá jablka, která čistí sklovinu, konzumovali syrovou mrkev a zelí, a díky tomu fungovaly nejen zuby, ale i dásně, které je pro zdraví také třeba zatěžovat.“
V dnešní době lidé jedí méně ovoce a zeleniny a rychlé občerstvení neposkytuje dásním potřebnou zátěž, a dokonce vytváří na sklovině extrémní ulpívání – plak, který nevidíme. Ten vyvolává tvorbu hustšího plaku – zubního kamene – a následně způsobuje onemocnění dásní.
Zuby jsou zničené:
Co byste měli dělat, abyste zabránili zhoršení stavu svých zubů
Abyste prodloužili životnost svých zubů, musíte se o ně doma a každých šest měsíců dobře starat. navštivte zubaře na preventivní prohlídky a v případě potřeby na profesionální čištění. Tato potřeba vznikla kvůli tomu, co jíme – plak z rychlého občerstvení a zubní kámen je třeba odstranit.
Je velmi důležité, jaký druh kartáč si čistíte zuby a jaké pohyby s ním provádíte. Mýtem je užitečnost tvrdých kartáčků, protože poškozují sklovinu, vyvolávají přecitlivělost. Měli byste si vzít kartáček střední tvrdosti nebo měkký či ultra měkký. Můžete na ně tlačit a budete mít jistotu, že povrch zubu nebo dásně nepoškodíte.
Ani všichni dospělí nevědí, jak si správně čistit zuby – ale vědí, jak si čistit zuby. pohyby by měly být zametací a směřovat od dásní ke spodní části zubů. Kartáček by měl dásně masírovat. Držte jej stejně, jako byste ve škole drželi pero – třemi prsty. Musíte „zamést“ povrch každého zubu. Čištění zubů by mělo trvat v průměru 3 až 5 minut.
Nezapomeňte na mezizubní prostoryProtože se jedná také o povrch zubů, nelze je čistit kartáčkem. Pro správné čištění je třeba používat jak zubní nit, tak irigátor. Irigátor dokonale masíruje dásně, tlakem vody snadno vymetá plak. Zubní nit mechanicky zachytí lepkavý plak, který nástroj nesmyje.
Také je třeba vědět, jak si vybrat zubní pasta. Podle odborníka je dobré, pokud obsahuje xylitoly – tyto látky vytvářejí na zubech povlak a chrání je před zubním kazem. Je také dobré, pokud pasta obsahuje hydroxyapatit, minerál, který je hlavní složkou zubní skloviny. Je také žádoucí, aby pasta obsahovala fluorid – ten posiluje sklovinu.
Je vhodné věnovat pozornost abrazivitě (poškrábatelnosti) pasty – měla by se pohybovat mezi 50 RDA a 60 RDA. Jedná se o nízkou až střední úroveň abrazivity. Pasta s vyšší úrovní RDA může vyvolat citlivost zubů. Pasty by neměly obsahovat složky škodlivé pro organismus, zejména aniontovou povrchově aktivní látku Laurylsulfát sodný (díky nim lépe pění) a parabeny (konzervační látky). Proto je „pokud pasta dobře pění, je účinná“ dalším mýtem.
odkaz
Vadim Meloyan
Zubař
Absolvent Ternopilské národní lékařské univerzity pojmenované po I. J. Gorbačovském. I.Y. Gorbachevsky.
Ve své profesi začal pracovat ještě jako student. Nyní pracuje na klinice sv. Antonína v Ternopilu. Jeho celková pracovní zkušenost je 13 let. Bloger, věnuje se osvětové činnosti – na TikToku a Instagramu sdílí důležitá a zajímavá fakta o léčbě zubů a dásní.