Když se řekne vitamin C, obvykle si představíme citrusové plody, ale existují i jiné zdroje kyseliny askorbové, které jsou stejně dobré.
Brokolice si v obsahu vitaminu C nezadá s pomeranči / Pixabay.com, depositphotos.com
Vitamin C je jedním z nejdůležitějších prostředků na podporu imunitního systému. Tato důležitá živina, známá také jako kyselina askorbová, se nachází v mnoha potravinách. Když se zmíníme o vitaminu C, obvykle si vybavíme citrusové plody, ale existují i další zdroje, které stojí za zvážení. Jedním z nich je brokolice. Píše o ní server Eatingwell.
Jen ½ šálku vařené brokolice obsahuje 51 mg vitaminu C, což je 57 % denní hodnoty. To je o 14 % více než v polovině grapefruitu, upozornila odbornice na výživu Joanne Selj Blakeová. Vysvětlila, proč jsou vitamin C a brokolice tak prospěšné a jak tuto superpotravinu častěji zařazovat do svého jídelníčku.
Proč je vitamin C tak důležitý
– Нje nezbytný pro tvorbu kolagenu. Kolagen není jen oblíbeným doplňkem stravy, ale hlavní strukturální bílkovinou v těle.
„Kolagen je největší bílkovinou v těle, takže je nezbytný pro udržení zdravých pojivových tkání,“ vysvětlil Selj Blake.
Tělo si kolagen vytváří samo, ale potřebuje k tomu vitamin C. Proto je nedostatek vitaminu C často patrný podle stavu kůže nebo dásní.
– Podporuje imunitní systém. Vitamin C je dobře známý jako antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením. Je také nezbytný pro správné fungování buněk imunitního systému a podporuje zdravou pokožku, která je první ochrannou bariérou proti infekcím.
– Podporuje zdraví očí. S přibývajícím věkem se zdraví očí zhoršuje v důsledku oxidačního stresu. Studie spojují vitaminy A, C a E s prevencí nebo zpomalením rozvoje šedého zákalu a věkem podmíněné makulární degenerace. Jeden přehled uvádí, že vitamin C jako součást vyvážené stravy může být účinnější než doplňky stravy.
– Může zlepšit zdraví střev. Předběžné studie naznačují, že vitamin C může podporovat růst prospěšných střevních bakterií a posilovat střevní stěnu zvýšením produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem. K potvrzení těchto zjištění je však zapotřebí rozsáhlejších studií.
Proč je brokolice skutečnou superpotravinou
Brokolice je nejen zdrojem vitaminu C, ale také silného komplexu živin, které pomáhají tělu lépe ho vstřebávat. Podle odborníka na výživu Drewa Helmera má řadu zdraví prospěšných účinků.
– Dobrý zdroj vlákniny. ½ šálku vařené brokolice obsahuje 3 g vlákniny, která podporuje pocit sytosti a zdraví střev, srdce a metabolismu.
–
Obsahuje draslík. ½ šálku brokolice obsahuje 229 mg draslíku (asi 5 % denní hodnoty). Draslík je důležitý pro regulaci krevního tlaku a činnost srdce.– Bohaté na kyselinu listovou a vitamin K. Stejná porce poskytuje 21 % denní hodnoty kyseliny listové (důležité zejména pro těhotné ženy) a 91 % vitaminu K, který je nezbytný pro srážlivost krve a zdraví kostí.
– Podporuje vstřebávání železa. Vitamin C zlepšuje vstřebávání železa z rostlinných potravin, takže kombinace brokolice s fazolemi nebo tofu je skvělým způsobem, jak udržet hladinu této mikroživiny.
Jak zařadit do jídelníčku více brokolice
Brokolice je dostupná, levná a všestranná – snadno ji seženete v každém obchodě, a to jak čerstvou, tak mraženou. Zde je několik nápadů.
– Pečení nebo grilování. Brokolici pokapejte olejem, přidejte koření a pečte nebo grilujte. Je to vynikající příloha k salátům, kaším nebo těstovinám.
– Vaření v páře. Vhodná příloha k rybám, kuřecímu masu nebo zeleninovým hamburgerům. Chuť zvýrazní trocha citronové šťávy, česneku nebo bylinek.
– Přídavek do omelet a salátů. Stejně jako květák lze i vařenou brokolici nakrájet na „rýži“, která je skvělým doplňkem k nákypům, omeletám nebo salátům.
– Syrové v salátech a závitcích. Brokolici nakrájejte nebo nastrouhejte syrovou a použijte ji do salátu, sendviče nebo při přípravě závitků.
– Bramborová kaše. Brokolici nakrájenou na pyré přidejte do polévek, omáček nebo těstovin – ani ty nejnáročnější děti si nevšimnou, že zeleninu snědly.
Dříve My prozradil, jak chutně připravit aromatickou grilovanou zeleninu. Bylo uvedeno, že grilovaná zelenina je skvělým způsobem, jak si zpestřit jídelníček. Pokud se ji naučíte správně připravovat, přesvědčíte se, že tuto karamelizovanou kouřovou chuť nelze napodobit žádným jiným způsobem. Intenzivní zahřívání zesiluje jejich přirozený cukr a vytváří sladké zuhelnatělé okraje a hluboké kouřové podtóny. Grilovaná zelenina přináší na talíř rozmanitost, barvu a texturu. Grilovanou zeleninu lze podávat samostatně, ale lze ji také nakrájet do salátů, přidat do pita chleba, sendviče apod. Aby byla chutná, měli byste znát několik jednoduchých pravidel.