Kopřivový nálev je jedním z nejdostupnějších a nejúčinnějších hnojiv.
Které rostliny mají rády hnojení kopřivou a které ne – seznam / depositphotos.com
Tekuté hnojivo z kopřiv je skutečným pokladem draslíku, fosforu, dusíku, ale i dalších mikroprvků nezbytných pro rostliny. Nelze jej však používat bez rozmyslu – je důležité vědět, co kopřivovým nálevem zalévat nesmíte a co ano.
Co můžete krmit kopřivovým nálevem a jak ho připravit
Zkušení zahradníci tvrdí, že kopřivovým nálevem můžete zalévat solankovité plodiny, tj, rajčata, papriky, okurky, lilky a cukety. budou mít z takového krmení vynikající pocit. Totéž platí pro brambory. Některým ovocným stromům takové hnojení vyhovuje. Pokud hnojíte kopřivami jabloně, hrušně, švestky a třešně, vás určitě potěší úroda. Keře na kopřivový nálev se „odvděčí“ velkými plody – použijte je na maliny, rybíz a angrešt.
Kopřivová (urtica) kejda může při správné aplikaci přispět k urychlení růstu plodin – dusíkatá část hnojiva k tomu přispívá, zatímco fosfor ve složení zvyšuje tvorbu plodů. Nálev také téměř okamžitě zvyšuje imunitu, rostliny úspěšně bojují s nemocemia prospěšné Kopřivový zápach odpuzuje nebezpečný hmyz. Roztoči, mšice, blanokřídlí a housenky se k záhonům nepřiblíží. Pokud zjistíte, že rostlina vykazuje známky moučnatosti, můžete porosty ošetřit kopřivovou kaší – rychleji se choroby zbaví.
Které rostliny by se neměly hnojit kopřivami
Kromě výše uvedených plodin, které na kopřivy reagují pozitivně, existují i takové, které takové hnojení nesnášejí. Připomeňte si, které rostliny nemají rády hnojení kopřivami a proč.
Předpokládá se, že ředkvičky, mrkev a červená řepa kopřivami lze hnojit pouze na samém začátku pěstování. Pokud se takové hnojivo použije v jakékoli jiné fázi vývoje, plodiny soustředí svou energii na zelenou hmotu, nikoli na kořenové plodiny. Z tohoto důvodu poroste plodina rozvolněná, nechutná a slabá, a proto se bude hůře skladovat.
Zelená cibule na řepu a česnek nesnášejí ani kopřivy. Pokud je zaléváte nálevem, rostliny začnou místo hlav pěstovat peří a stejně jako výše uvedené okopaniny rostou nechutně a nevhodně pro dlouhodobé skladování.
Kromě toho je vhodné zdržet se zalévání všech luštěnin kopřivami. Jednak proto, že zásadně nemají příliš v lásce organická hnojiva, a jednak to bude mít vliv na plodiny. Hrách začne růst „zelený“ s minimem lusků, fazole ztratí chuť a hustou strukturu.