Nikdy byste je neměli jíst: 12 nejhorších potravin pro vysoký krevní tlak

Pokud trpíte hypertenzí, raději se těmto potravinám vyhněte.

Výrobky obsahující sodík jsou nebezpečné pro hypertenzi / Pixabay.com, depositphotos.com

Nejhoršími potravinami pro lidi s vysokým krevním tlakem obvykle nejsou pokrmy připravené doma. Hotová jídla a pokrmy z restaurací mají vysoký obsah sodíku a nasycených tuků, což může při pravidelné konzumaci vést k vysokému krevnímu tlaku.

Portál Very Well Health zjistil, co nejíst, když máte vysoký krevní tlak.

Chipsy

Křupky mají vysoký obsah soli a nasycených tuků, což může způsobit zvýšení krevního tlaku.

Sodík může zvyšovat krevní tlak několika způsoby. Jedním z nich je zadržování vody v těle. Když tělo nasává více vody do krevního oběhu, zvyšuje se tlak v cévách.

Zpracované maso

Zpracované masné výrobky, jako je slanina, klobásy a párky, jsou významným zdrojem sodíku. Vyhýbání se zpracovaným, baleným masným výrobkům může snížit denní příjem soli a mít pozitivní vliv na krevní tlak.

Nakládaná zelenina

Nakládaná zelenina zakoupená v obchodě obsahuje vysoké množství sodíku. Před nákupem zkontrolujte etiketu a zjistěte, kolik sodíku je v jedné porci nakládané zeleniny z doporučené denní dávky 2 300 mg.

Olivy

Čerstvé olivy nejsou škodlivé pro krevní tlak. Ve skutečnosti olivový olej může krevní tlak snižovat. Stejně jako okurky jsou však olivy naloženy v nálevu z octa a soli, takže lidé s vysokým krevním tlakem by se měli vyhýbat olivám ve sklenicích kvůli vysokému obsahu sodíku.

Polévka v konzervě

Stejně jako jiné zpracované potraviny nemusí mít polévka v konzervě vždy slanou chuť, přestože obsahuje velké množství sodíku. Pokud kupujete polévku v konzervě, hledejte varianty s nízkým obsahem sodíku, méně než 140 mg sodíku na porci.

Chipsy

Chipsy obsahují velké množství soli a tuků, které mohou negativně ovlivnit krevní tlak. Nasycené tuky mohou zvyšovat hladinu cholesterolu, který může v konečném důsledku zužovat cévy a vést k vysokému krevnímu tlaku.

Olej

Máslo má vysoký obsah nasycených tuků. Jedna polévková lžíce soleného másla obsahuje 11,5 gramu tuku, z toho 7,3 gramu nasycených neboli „nezdravých“ tuků.

Americká kardiologická asociace doporučuje omezit příjem nasycených tuků na méně než 6 % denního příjmu kalorií, což je asi 120 kalorií při stravě o 2 000 kaloriích. Vzhledem k tomu, že jeden gram tuku obsahuje 9 kalorií, činí to přibližně 13 gramů denně.

Červené maso

Strava s vysokým obsahem červeného masa je spojena s hypertenzí a špatnou kontrolou krevního tlaku. Hovězí, jehněčí a vepřové maso mají vysoký obsah nasycených tuků a při vysokém krevním tlaku je třeba se jim ve velkém množství vyhýbat.

Kokosový olej

Kokosový olej má jeden z nejvyšších obsahů nasycených tuků ze všech olejů. Palmový olej, palmojádrový olej a hovězí tuk také obsahují značné množství nasycených tuků.

Zmrzlina

Zmrzlina má vysoký obsah cukru a nasycených tuků. Cukr může zvyšovat krevní tlak prostřednictvím chemických procesů, které snižují hladinu oxidu dusnatého, což vede k vysokému krevnímu tlaku.

Sycené nápoje

Sycené nápoje jsou škodlivé kvůli vysokému obsahu cukru, který může přímo i nepřímo zvyšovat krevní tlak. Mnoho sycených nápojů obsahuje také kofein, který při pravidelné konzumaci zvyšuje krevní tlak.

Alkohol

Pravidelná konzumace alkoholu může zvyšovat krevní tlak, i když vědci si nejsou jisti přesnými mechanismy tohoto vztahu. Nejzdravější je se konzumaci alkoholu zcela vyhnout, ale pokud pijete, snažte se omezit na maximálně dva alkoholické nápoje denně u mužů a jeden denně u žen.

Dříve My psal, jakých potravin byste měli jíst více, pokud máte vysoký krevní tlak.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha