Konzumace mořských plodů je prospěšná pro zdraví mozku, očí a srdce.
Jakou rybu je lepší koupit – nejlepší možnosti / foto depositphotos.com
Mořské ryby jsou bohaté na vitaminy, minerály a bílkoviny a jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin. Konzumace ryb prospívá zdraví mozku, očí a kardiovaskulárního systému.
Deník Washington Post uvádí, že americké zdravotnické úřady doporučují dospělým konzumovat alespoň dvě porce ryb a mořských plodů týdně, což představuje asi 225 gramů.
Co je v mořských plodech zdravé
Ryby jsou jedním z nejlepších zdrojů EPA a DHA, omega-3 mastných kyselin, které snižují záněty a podporují zdraví mozku a srdce.
„Tyto typy tuků se ve vysoké koncentraci nacházejí v mozku, očích a centrální nervové soustavě. Říká se jim esenciální mastné kyseliny, protože je potřebujeme – a měli bychom je získávat z potravy,“ říká nutriční terapeutka Kathryn Zeratsky.
Metaanalýza studií z roku 2020, které zahrnovaly více než 900 000 lidí v průběhu 30 let, zjistila, že vyšší konzumace ryb je spojena s nižším rizikem vzniku srdečních onemocnění a nižší pravděpodobností úmrtí na tyto choroby. Jiná metaanalýza studií zahrnující přibližně 670 000 lidí zjistila, že ti, kteří jedli nejvíce mořských plodů, měli menší pravděpodobnost předčasného úmrtí z jakékoli příčiny. Lidé, kteří jedli v průměru asi polovinu porce ryb denně (asi 56 gramů), měli o 12 % nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí.
Jak často můžete jíst mořské plody
Podle zdravotnických autorit by většina dětí a dospělých měla sníst alespoň dvě porce mořských plodů s nízkým obsahem rtuti týdně, ale velikost porcí se liší podle věku:
- pro dospělé a dospívající je porce vařených ryb 4 unce – asi 115 gramů;
- pro děti od 1 do 3 let je porce vařené ryby jedna unce – asi 30 gramů;
- pro děti ve věku od 4 do 7 let – 2 unce asi 60 gramů;
- pro děti ve věku 8 až 10 let je jedna porce 3 unce – přibližně 85 gramů.
Těhotným a kojícím ženám se doporučuje konzumovat dvě až tři porce mořských plodů s nízkým obsahem rtuti týdně, protože živiny obsažené v rybách, jako jsou omega-3 tuky, jód, cholin a železo, přispívají k vývoji mozku, míchy a imunitního systému dítěte.
Které mořské plody jsou nejzdravější
Losos
Jak volně žijící losos, tak losos chovaný v zajetí jsou bohaté na omega-3 a relativně chudé na toxiny, jako je rtuť a polychlorované bifenyly (PCB). Losos z farmových chovů bývá levnější než losos z volné přírody, ale má i některé nevýhody. Studie ukázaly, že množství omega-3 a rtuti ve farmových rybách se může značně lišit, protože závisí na tom, čím byly ryby krmeny.
Sardinky, ančovičky a makrela atlantská
Tyto malé ryby jsou dobrou volbou, protože jsou na konci potravního řetězce a mají relativně nízký obsah rtuti a dalších toxinů. Zároveň jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 tuky.
Pstruh duhový
Jedna porce pstruha duhového obsahuje více než denní dávku vitaminu D a vitaminu B12, stejně jako dostatek omega-3 tuků, bílkovin a minerálů. Navíc je relativně levný.
Mušle
Mušle jsou bohaté na bílkoviny, omega-3 tuky, železo, zinek a vitamin B12. Mají velmi nízký obsah rtuti.
Ústřice
Ústřice jsou bohaté na omega-3 tuky, vitamíny a minerály a obsahují velmi málo rtuti. Většina ústřic se chová na farmách.
Dříve My jmenoval 13 nejužitečnějších rybích konzerv, které se vyplatí mít v zásobě.