Pojďme zjistit, která káva je lepší – Arabica nebo Robusta, a jaké jsou mezi těmito dvěma druhy rozdíly.
Která káva je lepší – Arabica nebo Robusta / freepik.com
Arabica a Robusta jsou nejoblíbenější odrůdy kávy. Existují i další, ale jejich podíl je velmi malý a nejsou nijak zvlášť oblíbené. Robusta a arabica se liší jak vzhledem, tak chutí. Které z nich dát přednost? Co chutná lépe a co je silnější – arabica nebo robusta? Pojďme to zjistit.
Robusta nebo Arabica – která je lepší?
Nelze říci, že by některý z těchto druhů kávy byl lepší než druhý. Vždyť kolik lidí, tolik chutí. Je však nutné pochopit, jak se tyto dvě odrůdy – arabica a robusta – od sebe liší, přinejmenším proto, abyste si mohli vybrat svou vlastní chuť.
- Arabica a Robusta se liší vzhledem
Zrna kávy Arabica a Robusta lze rozlišit navenek. Arabica má podlouhlejší tvar se zakřivenou rýhou, zatímco Robusta má zaoblenější tvar s rovnou rýhou.
- Mají odlišnou chuť
Která káva chutná lépe – Robusta nebo Arabica? Arabica je považována za chutnější – je měkčí a bohatší, proto asi 70 % světové produkce tvoří Arabica a 30 % Robusta. Tyto dva druhy jsou však navzájem příbuzné.
Arabica vznikla křížením Robusty a vzácného druhu kávy, o jehož názvu slyšel jen málokdo – Eugenioides. „Tatínek“ arabiky předal své dceři její charakteristickou vlastnost – nízký obsah kofeinu. Díky těmto „genům“ se arabica liší i chutí.
- Zda je arabica nebo robusta kyselejší
Arabica obsahuje více lipidů a přírodních cukrů – ty dodávají kávě bohatou, jasnou chuť s příjemnou kyselostí. V závislosti na oblasti, kde byla káva vypěstována, si můžete všimnout také sladkých bobulových tónů, citrusové svěžesti a květinových nebo ořechových tónů.
Robusta má vysoký obsah kofeinu a kyseliny chlorogenové, ale nízký obsah cukrů a tuků. Proto má taková káva ostrou, hořkou a monotónní chuť. Pokud se bavíme o tom, která káva je silnější – arabica nebo robusta, pak nepochybně ta druhá. Má lepší povzbuzující účinek, ale nenajdete v ní komplexní buket.
- Která káva je dražší – arabica, nebo robusta?
Arabika je dražší – je rozmarnější z hlediska pěstování a vyžaduje speciální podmínky. Potřebuje mírné klima, stín, pravidelnou zálivku a ne vždy dává dobrou úrodu. Cenu ovlivňují také obtíže se sklizní a dodávkou.
Robusta je naopak nenáročná – lze ji pěstovat v nížinách, nebojí se horka, vlhkosti a je odolná vůči chorobám. Proto je výnos Robusty mnohonásobně vyšší a je levnější. Proto se často používá směs Arabiky a Robusty – snižuje náklady, ale dodává nápoji chuť a povzbuzující účinek.
Kromě toho se Robusta často přidává do směsí espressa – také kvůli síle a získání charakteristické „cremy“. V klasické italské kávě najdete jak Arabiku, tak Robustu, která nápoji dodává hutnou chuť a hořkost. Cappuccino připravené z této směsi má hořkou čokoládovou příchuť.
Pokud však kávu vaříte v turbo nebo french pressu (nikoliv v kávovaru), Robusta zde nebude fungovat – chuť bude hrubá a plochá, ale Arabica se projeví v celé své kráse.
Proto nelze říci, která káva je lepší – arabica nebo robusta. Každá odrůda má své zvláštnosti a nevýhody, ale dohromady – vzájemně se doplňují a hraním si s procentuálním poměrem druhů můžete dosáhnout vynikající kombinace síly, kyselosti a chuťového buketu. Hlavní je, aby káva byla kvalitní, zbytek je otázkou chuti.
Dříve jsme se také dozvěděli, zda káva zvyšuje nebo snižuje krevní tlak – zda ji mohou denně pít ti, kteří mají vysoký krevní tlak.