Prozradíme vám, jak snadno a jednoduše připravit večeři pro celou rodinu.
Dušené zelí je chutný a vydatný pokrm / depositphotos.com
Dušené zelí v multivarku nedopadne o nic hůře než na plotně, ba dokonce lépe. Díky tomuto domácímu spotřebiči si můžete usnadnit práci, protože pokrm se bude vařit v kontrolovaných podmínkách bez účasti člověka.
Dnes se budeme zabývat dvěma chutnými recepty – s masem a houbami.
Dušené zelí s mletým masem
Dušené zelí podle tohoto receptu je chutné a křehké. Mleté maso mu dodá šťavnatost. Pro vaření si vezměte:
- 500 gramů bílého zelí;
- 300 gramů libovolného mletého masa;
- jedna cibule;
- lžíce rostlinného oleje;
- sůl, pepř;
- jeden a půl šálku vody.
Nádivku můžete koupit nebo si ji vyrobit sami. Zelí nakrouhejte, cibuli nakrájejte nadrobno.
V multifunkčním vařiči zapněte režim smažení a do mísy nalijte olej. Když je rozpálený, osmažte cibuli do měkka.
Přidejte mleté maso a za stálého míchání ho smažte, dokud nezmění barvu. Přilijte zelí, promíchejte a dochuťte. Přilijte vodu a zapněte program „Dušení“ na přibližně dvě hodiny. Podávejte posypané čerstvými bylinkami.
Dušené zelí s houbami
Jedná se také o velmi chutné a soběstačné jídlo. Je ideální k obědu nebo večeři. K jeho přípravě potřebujeme:- jeden kilogram bílého zelí;
- jedna nebo dvě mrkve;
- jedna nebo dvě cibule;
- 300 gramů čerstvých hub;
- lžíce rajčatového protlaku;
- sůl, pepř;
- lžička cukru;
- 30 g rostlinného oleje;
- tři až čtyři lžíce horké vody;
- dva bobkové listy.
Houby oloupejte a nakrájejte a zelí nakrájejte nadrobno. Oloupejte a nakrájejte cibuli a mrkev na malé kostičky.
Do mísy maltiwarky nalijte rostlinný olej a zvolte režim „Smažení“. Houby smažte asi 10 minut. Poté přidejte mrkev a cibuli a smažte je do měkka.
Rajčatový protlak zřeďte horkou vodou. Nalijte do mísy a přisypte zelí. Dochuťte kořením, přidejte bobkový list a promíchejte. Vařte v režimu „Guláš“ půl hodiny se zavřenou pokličkou.
Dušené zelí s houbami – hotovo.