7 druhů letního ovoce a zeleniny, které prospívají srdci a normalizují krevní tlak

Jejich pravidelná konzumace přinese velký prospěch srdci i cévám.

Ovoce a zelenina jsou velmi dobré pro srdce / foto depositphotos.com

Letní ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, které pomáhají snižovat krevní tlak a udržovat zdraví srdce.

Jak vybírat letní produkty

„Vybírejte místní produkty. Bývají čerstvější, obsahují více živin a v sezóně jsou cenově dostupnější,“ radí odbornice na výživu Sherry Grayová, píše Verywell.

7 druhů ovoce a zeleniny, které vám v létě pomohou udržet zdravé srdce

1. Rajčata

Jsou bohatá na srdci prospěšné živiny, jako je draslík, vitamin C a kyselina listová, které mohou pomoci snížit hladinu homocysteinu, rizikového faktoru srdečních onemocnění.

2. Borůvky

Tyto bobule jsou bohaté na antokyany, antioxidanty, které mohou bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětu, dvěma rizikovým faktorům srdečních onemocnění.

Pravidelná konzumace borůvek je spojována se snižováním hladiny cholesterolu. Vysoký obsah vlákniny také pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu a podporuje celkové zdraví srdce.

3. Broskve

Jedná se o letní ovoce bohaté na živiny, které je bohaté na draslík, vitamin C, vlákninu a beta-karoten. Tyto živiny mohou pomoci snížit krevní tlak, zlepšit hladinu cholesterolu a snížit riziko srdečních onemocnění. Po přeměně v těle na vitamin A poskytuje beta-karoten další ochranu srdce.

4 – Meruňky

Bohaté na antioxidanty, vlákninu a látky chránící srdce.

Obsahují pektin, který působí jako přírodní projímadlo, a jsou plné vitaminů A, B a C a fenolových sloučenin a karotenoidů, které udržují zdravé cévy.

5. Vodní meloun

Bohatý na draslík, vlákninu a lykopen, antioxidant spojovaný se zlepšením krevního tlaku a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Obsahuje také L-citrulin, aminokyselinu, která může pomáhat snižovat krevní tlak a tuhost tepen.

6. Cuketa

Cuketa a další cukety jsou bohaté na draslík, který je klíčovou živinou pro kontrolu krevního tlaku a snížení rizika mrtvice a srdečních onemocnění. Vzhledem k tomu, že mnoho lidí má draslíku nedostatek, je přidání většího množství cukety do jídelníčku snadným způsobem, jak podpořit zdraví srdce.

Cuketa obsahuje také vitamin C a vlákninu, které podporují trávení a odstraňují cholesterol z krve.

7. Jahody

Malá studie z roku 2021 zjistila, že konzumace 2,5 porce jahod denně může zlepšit kardiometabolické rizikové faktory a inzulinovou rezistenci. Jahody jsou bohaté na antioxidanty a vitamin C, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, jež mohou poškozovat srdce.

Další novinky o zdravých potravinách

Již dříve bylo jmenováno 6 „špatných“ potravin, které by se měly jíst pro zdraví srdce. Na seznamu jsou vejce a brambory.

Byly také jmenovány tři nejhorší potraviny pro zdraví srdce. Mezi tři potraviny nejvíce poškozující srdce patří uzeniny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha