Jejich pravidelná konzumace přinese velký prospěch srdci i cévám.
Ovoce a zelenina jsou velmi dobré pro srdce / foto depositphotos.com
Letní ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, které pomáhají snižovat krevní tlak a udržovat zdraví srdce.
Jak vybírat letní produkty
„Vybírejte místní produkty. Bývají čerstvější, obsahují více živin a v sezóně jsou cenově dostupnější,“ radí odbornice na výživu Sherry Grayová, píše Verywell.
7 druhů ovoce a zeleniny, které vám v létě pomohou udržet zdravé srdce
1. Rajčata
Jsou bohatá na srdci prospěšné živiny, jako je draslík, vitamin C a kyselina listová, které mohou pomoci snížit hladinu homocysteinu, rizikového faktoru srdečních onemocnění.
2. Borůvky
Tyto bobule jsou bohaté na antokyany, antioxidanty, které mohou bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětu, dvěma rizikovým faktorům srdečních onemocnění.
Pravidelná konzumace borůvek je spojována se snižováním hladiny cholesterolu. Vysoký obsah vlákniny také pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu a podporuje celkové zdraví srdce.
3. Broskve
Jedná se o letní ovoce bohaté na živiny, které je bohaté na draslík, vitamin C, vlákninu a beta-karoten. Tyto živiny mohou pomoci snížit krevní tlak, zlepšit hladinu cholesterolu a snížit riziko srdečních onemocnění. Po přeměně v těle na vitamin A poskytuje beta-karoten další ochranu srdce.
4 – Meruňky
Bohaté na antioxidanty, vlákninu a látky chránící srdce.
Obsahují pektin, který působí jako přírodní projímadlo, a jsou plné vitaminů A, B a C a fenolových sloučenin a karotenoidů, které udržují zdravé cévy.
5. Vodní meloun
Bohatý na draslík, vlákninu a lykopen, antioxidant spojovaný se zlepšením krevního tlaku a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Obsahuje také L-citrulin, aminokyselinu, která může pomáhat snižovat krevní tlak a tuhost tepen.
6. Cuketa
Cuketa a další cukety jsou bohaté na draslík, který je klíčovou živinou pro kontrolu krevního tlaku a snížení rizika mrtvice a srdečních onemocnění. Vzhledem k tomu, že mnoho lidí má draslíku nedostatek, je přidání většího množství cukety do jídelníčku snadným způsobem, jak podpořit zdraví srdce.
Cuketa obsahuje také vitamin C a vlákninu, které podporují trávení a odstraňují cholesterol z krve.
7. Jahody
Malá studie z roku 2021 zjistila, že konzumace 2,5 porce jahod denně může zlepšit kardiometabolické rizikové faktory a inzulinovou rezistenci. Jahody jsou bohaté na antioxidanty a vitamin C, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, jež mohou poškozovat srdce.
Další novinky o zdravých potravinách
Již dříve bylo jmenováno 6 „špatných“ potravin, které by se měly jíst pro zdraví srdce. Na seznamu jsou vejce a brambory.
Byly také jmenovány tři nejhorší potraviny pro zdraví srdce. Mezi tři potraviny nejvíce poškozující srdce patří uzeniny.