Antokyany, které jsou v něm obsaženy, umožňují uvolnění cév, což pomáhá snižovat krevní tlak.
Nejen borůvky, ale i ostružiny a maliny pomáhají snižovat krevní tlak / My, depositphotos.com
Právě borůvky jsou tím pravým produktem, který byste měli zařadit do svého jídelníčku. Za prvé je chutný a za druhé – užitečný. Ať už borůvky konzumujete v jakékoli formě – podle odborníků na výživu i kardiologů pomáhají vašemu srdci. Píše o tom časopis Parade.
Zjednodušeně řečeno, borůvky obsahují sloučeniny, které zlepšují průtok krve v cévách, což pomáhá snižovat krevní tlak. Vědecké vysvětlení podal kardiolog Cheng-Han Chen, ředitel strukturálního srdečního programu v Memorial Care Saddleback Medical Center.
„Za vše může vysoký obsah antokyanů, což jsou antioxidanty s protizánětlivými účinky. Zlepšují funkci endotelových buněk v cévách, což umožňuje uvolnění cév a podporuje lepší kontrolu krevního tlaku,“ poznamenal.
Studie z roku 2019 publikovaná v časopise The Journals of Gerontology zjistila, že denní konzumace borůvek může snížit systolický krevní tlak (horní hranici) přibližně o 5 mm Hg, což je ukazatel, který je rozhodující pro posouzení kardiovaskulárního rizika.
„Je pravděpodobné, že antokyany stimulují produkci oxidu dusnatého, který zlepšuje průtok krve. Borůvky mohou také snižovat ztuhlost tepen, která stejně jako vysoký krevní tlak zvyšuje riziko srdečních onemocnění,“ říká odbornice na výživu Sophie Loverová.
K tomu všemu jsou borůvky bohaté na vlákninu a strava s vysokým obsahem vlákniny pomáhá snižovat krevní tlak.
Borůvky jsou účinné pro různé skupiny obyvatel
Odborník Keith Breuer z Wild Blueberry Association of North America uvádí, že borůvky prospívají jak zdravým starším lidem, tak ženám po menopauze. Ve studiích byly borůvky konzumovány nejen čerstvé, ale také ve formě lyofilizovaného prášku z bobulí – účinek byl stejný: došlo ke snížení krevního tlaku.
Antokyany obsažené v borůvkách mohou také snižovat záněty, bojovat proti stresu, zpomalovat stárnutí, podporovat paměť a dodávat tělu vitaminy C a K.
Kolik borůvek byste měli denně sníst
Kardiolog Chen doporučuje sníst denně dvě porce borůvek, což jsou dva šálky. Podle odborníka na výživu Lover by byl ideální začátek snižování krevního tlaku alespoň jeden šálek borůvek denně.
Pro ještě větší přínos odborníci doporučují vybírat si raději divoké borůvky než borůvky domácí.
„Divoké borůvky jsou sice malé, ale mají velkou hodnotu. Protože jsou menší, dostanete v každém šálku více bobulí (a více slupek bohatých na živiny),“ uvádí Breuer.
Podle ní mají divoké borůvky dvakrát více antioxidantů, o 33 % více antokyanů a o 72 % více vlákniny.
Co ještě pomáhá při vysokém krevním tlaku
Odborníci upozorňují, že krevní tlak pomáhají snižovat i další bobuloviny, ovoce a zelenina, zejména ty, které obsahují antokyany (jahody, ostružiny, maliny), flavonoidy (pomeranče, citrony), draslík (banány, kiwi, melouny, meruňky, špenát, čočka, sladké brambory).
Dříve My informoval o 12 nejhorších potravinách pro vysoký krevní tlak. Zpravidla se nejedná o domácí potraviny. Hotová jídla a pokrmy z restaurací obsahují velké množství sodíku a nasycených tuků, které při pravidelné konzumaci mohou vést k vysokému krevnímu tlaku. Mluvíme o chipsech, zpracovaném mase, nakládané zelenině, brambůrcích, sycených nápojích atd.