Tyto lívance mohou jíst oběma tvářemi i ti, kteří cukety nemají rádi: jde o jednu ingredienci.

Pochoutka ze sezónní zeleniny může být ještě chutnější.

Cuketové lívance – recepty / depositphotos.com

Cukety, i když jsou podrobeny tepelné úpravě, jsou pro tělo stále užitečné. Posilují imunitní systém, zlepšují stav pokožky, zlepšují kardiovaskulární systém. Jakékoli pokrmy z této sezónní zeleniny jsou tedy pokladnicí nezbytných vitaminů a lahodné cuketové lívance nejsou výjimkou.

Klasické cuketové lívance – recept

Není nic jednoduššího než vzít zeleninu, přidat k ní tři produkty, které má každá hostitelka ve skříni, a připravit z nich chutnou snídani, večeři nebo oběd.

Složení: 1:

  • Jedna středně velká cuketa;
  • jedno vejce;
  • dvě polévkové lžíce mouky;
  • sůl, máslo.

Cuketu je třeba ihned omýt a zbavit slupky. Poté ji nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do mísy. Rozšleháme do ní vejce, osolíme a promícháme. Přisypeme mouku a znovu promícháme, aby těsto bylo bez hrudek. Na pánev nalijte olej, lžící nabírejte cuketovou směs a několik porcí položte na rozpálený povrch. Cuketové lívance smažte na pánvi z obou stran po dobu 5 minut, dokud nejsou propečené.

Cuketové lívance na kefíru se zakysanou smetanou

Druhá varianta receptu není o nic složitější než ta první, jen pohoštění na kefíru dopadne křehčeji a nadýchaněji. Pokud máte rádi tuto strukturu, „aby se rozplývala v ústech“, zkuste ji připravit tímto způsobem.

Složení: 1. Kysané máslo, 2. Kysané máslo, 3. Kysané máslo, 4. Kysané máslo, 5:

  • dvě mladé cukety;
  • o něco méně než šálek kefíru;
  • jedno vejce;
  • jeden a půl hrnku mouky;
  • jedna čajová lžička kvásku;
  • sůl, pepř, máslo, zakysaná smetana.

Princip přípravy lívanců podle této technologie je podobný jako u předchozího způsobu – cuketu je třeba umýt, očistit a nastrouhat. Nastrouhanou zeleninu vložíme do mísy, zalijeme kefírem, rozšleháme vejce, osolíme, opepříme, přisypeme mouku a promícháme. Pánev vymažeme olejem, dobře rozpálíme a po lžících těsta na ní smažíme lívance, dokud nejsou hotové.

Pokud nevíte, jak chutné cuketové lívance ještě vylepšit, můžete je nejprve upéct pod pokličkou a poté, co ji sundáte, je několik minut smažit na prudkém ohni. Tímto způsobem získáte křupavou kůrčičku. Pochoutku podávejte se zakysanou smetanou.

Cuketové lívance se sýrem a česnekem

Pokud máte v lednici kromě hlavní zeleniny také sýr a česnek, můžete připravit pochoutku, kterou neodmítnou ani lidé, kteří jsou k cuketám skeptičtí.

Složení: Cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa:

  • Dvě středně velké cukety;
  • kousek tvrdého sýra;
  • několik stroužků česneku;
  • jedno vejce;
  • tři lžíce mouky;
  • sůl, pepř, olej.

Cuketu stejně jako v předchozích receptech omyjeme, oloupeme a nastrouháme na struhadle. Pak ji vložíme do mísy, rozšleháme vejce, osolíme a opepříme. Dále je třeba postupovat ne podle receptu, ale podle svého přání – pokud budete vařit lívance pro děti, přidejte nastrouhaný sýr, ale česnek odmítněte. Pro dospělé můžete použít obě ingredience. Také jejich množství není zakázáno měnit – podívejte se, jak „sýrové“ nebo „česnekové“ by lívance měly být.

Po vytřídění surovin přidejte mouku a těsto promíchejte. Poté bude třeba ho po částech položit na rozehřátou a olejem vymazanou pánev a smažit lívance, dokud nebudou hotové z obou stran.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha