Pokud hosté salát ochutnají, budou se na recept ptát.
Chutný gruzínský salát / foto depositphotos.com
V gruzínské kuchyni je mnoho vynikajících sezónních jídel. Jedním z nejznámějších z nich je zeleninový gruzínský salát s ořechovou zálivkou. Připravuje se snadno a jednoduše. Nejlépe se připravuje v létě, kdy zelenina chutná nejlépe.
Gruzínský salát – klasický recept
Jedná se o velmi chutný tradiční pokrm, který je ideální na léto a umožní vám zpestřit si jídelníček. Na přípravu gruzínského salátu s ořechovou zálivkou si vezměte:
- dvě okurky;
- jedno rajče;
- fialová cibule;
- svazek koriandru;
- hrst vlašských ořechů;
- trochu citronové šťávy;
- dva nebo tři stroužky česneku;
- špetka soli.
Zeleninu a bylinky je třeba omýt a česnek a cibuli oloupat. Okurky, rajčata a cibuli nakrájejte na kousky. Přendáme je do mísy, ve které budeme salát míchat.
Do mixéru dáme koriandr, ořechy, česnek. Vymačkáme do něj citronovou šťávu. Přísady rozmělníme na pastu – to bude salátová zálivka. Přesuneme ji k zelenině a poté osolíme a promícháme. Gruzínský salát je hotový.
Stojí za zmínku, že někteří lidé nemohou jíst koriandr. To ale není důvod, abyste se salátu vzdali – můžete ho nahradit petrželkou. Chuť sice nebude úplně stejná, ale stále bude vynikající.
Gruzínský salát s ořechy
Toto je další varianta tohoto pokrmu. Obsahuje více zeleniny a přidává také listy hlávkového salátu pro větší objem. Postup přípravy:- 375 g rajčat;
- 270 gramů okurek;
- 180 gramů paprik;
- 70 gramů červené cibule;
- 50 gramů salátové směsi;
- dvě až tři snítky čerstvé petrželky;
- dva stroužky česneku;
- 80 gramů vlašských ořechů;
- dvě lžíce olivového oleje;
- lžíci vinného nebo jablečného octa;
- čajová lžička chmele-suneli;
- čerstvé chilli papričky podle chuti;
- sůl, pepř.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Vlož ji do samostatné nádoby, osol ji a zalij octem.
Okurky, sladkou papriku a rajčata nakrájejte na kousky a přendejte je do mísy. Ořechy osušte na pánvi a nasekejte je nadrobno. Nasekejte také česnek a feferonku.
Všechny ingredience přidejte do mísy, ochuťte kořením a olejem. Promíchejte a gruzínský salát můžete podávat.