Možná jste o tom nevěděli a konzumovali jste čaj jen proto, že je chutný, ale ukázalo se, že je také prospěšný.
Pití čaje je dobré pro vaše zdraví / foto freepik.com
Miliony lidí milují čaj, zejména Britové. Někteří pijí i čtyři až pět šálků denně. A to ani nevědí, že čaj je nejen chutný, ale také zdravý.
Bez ohledu na to, jakou směs si vyberete, skrývá váš skromný šálek čaje několik nečekaných zdravotních výhod, píše The Telegraph.
1 – Antioxidační vlastnosti
„Čaj je bohatý na polyfenoly, přírodní bioaktivní rostlinné sloučeniny, které mají v těle antioxidační účinky. Dostatek antioxidantů ve stravě z ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a nápojů je důležitý v boji proti účinkům stárnutí a moderního životního stylu, které způsobují poškození buněk (oxidací buněčných membrán),“ říká odbornice na výživu, Dr. Carrie Ruxtonová z Tea Advisory Council.
2. Podpora zdraví srdce
„Čaj je pro srdce prospěšný na několika úrovních. Polyfenoly, zejména flavan-3-oly (podskupina flavonoidů), prospívají funkci cév tím, že zlepšují průtok krve, činí cévy pružnějšími a snižují krevní tlak. A nižší krevní tlak znamená nižší riziko mrtvice a infarktu myokardu,“ zdůraznil Raxton.
Günter Kühnle, profesor výživy a potravinářství na univerzitě v Readingu, dodává, že flavanoly jsou natolik účinné při snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, že Americká akademie pro výživu a dietetiku doporučuje konzumovat 400-600 mg těchto látek denně.
To jsou asi tři šálky zeleného čaje nebo osm šálků černého čaje denně.
Klinická studie prokázala, že pití tří šálků černého čaje denně po dobu šesti měsíců snižuje krevní tlak o 2-3 mmHg. – To odpovídá účinku zhubnutí o 2-3 kilogramy.
Podle Ruxtona mohou polyfenoly také snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL). A rozsáhlá studie Harvardovy univerzity zjistila, že ti, kdo pijí alespoň 3-4 šálky čaje denně, mají menší pravděpodobnost, že je postihne infarkt.
3. Zlepšení zdraví střev
Stále více si uvědomujeme důležitost zdraví střev – i když ne každý je připraven pít kefír nebo kombuchu. Naštěstí je čaj dostupnou alternativou, která prospívá trávení. Mnoho přírodních produktů má prebiotické vlastnosti, což znamená, že podporují růst prospěšných bakterií. A čaj (zelený i černý) mezi ně patří.
„Zdravá střevní flóra je spojena s nižším rizikem zácpy, zánětlivých střevních onemocnění, respiračních infekcí a vyváženějším imunitním systémem,“ vysvětluje Ruxton.
Je to proto, že polyfenoly obsažené v čaji nejsou tráveny v horní části střeva, ale dostávají se do tlustého střeva, kde jsou rozkládány střevními bakteriemi a slouží jim jako potrava. „Užitečné“ bakterie dávají přednost polyfenolům – pravidelná konzumace čaje podporuje jejich růst.
4. Snížení hladiny cukru v krvi
Denní konzumace čaje je spojena s nižším rizikem vzniku cukrovky 2. typu. Studie v časopise Nutrition Research zjistila, že lidé, kteří vypijí více než čtyři šálky čaje denně, mají o 17 % nižší riziko vzniku diabetu 2. typu.
To je pravděpodobně způsobeno působením polyfenolů, které pomáhají buňkám metabolizovat glukózu a mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti.
5. Lepší koncentrace
Když se potřebujeme soustředit a povzbudit, obvykle sáhneme po kávě. Čaj vás však může povzbudit také – a navíc je méně pravděpodobné, že způsobí úzkost a nervozitu. „Čaj obsahuje asi 40-50 mg kofeinu – to je o polovinu méně než káva,“ říká Ruxton.
Kofein je známý tím, že zlepšuje paměť, bdělost a koncentraci. Čaj je však jedinečný tím, že obsahuje aminokyselinu L-theanin, která v kombinaci s kofeinem vytváří efekt „klidné koncentrace“.
Studie ukazují, že L-theanin snižuje hladinu stresu a zlepšuje soustředění při psychické zátěži.
6. Zlepšení spánku
Heřmánkové bylinné čaje jsou již dlouho známy jako prostředek pro lepší spánek. Výzkum Poradního panelu pro čaj (Tea Advisory Panel, TAP) však ukazuje, že i dva šálky pravidelného čaje mohou zlepšit kvalitu spánku – možná díky samotnému relaxačnímu rituálu pití čaje.
Mezi účinné látky v čaji, které podporují spánek, patří polyfenoly, L-theanin, theaflaviny, thearubiginy a kyselina gama-aminomáselná (GABA). L-theanin a GABA působí přímo na mozek a pomáhají spouštět procesy, které snižují stres a navozují relaxaci.
7. Podpora duševního zdraví
„Flavanoly zlepšují kognitivní funkce – existují důkazy z rozsáhlých studií, které to potvrzují. Z hlediska duševního zdraví je však pravděpodobně rozhodující samotný sociální aspekt pití čaje: společné vaření a pití čaje,“ říká profesor Kühnle.
A to je důležité pro naši emocionální pohodu a náladu. Koneckonců je již dlouho prokázáno, že šťastní lidé žijí déle.
Další novinky z oblasti „o zdraví“
Dříve My informoval o třech druzích ořechů, které mají více bílkovin než vejce. Kromě bílkovin obsahují také velmi užitečnou vlákninu. Obě tyto živiny vás pomáhají zasytit tím, že zpomalují trávení a stabilizují hladinu cukru v krvi.
Kromě toho jsme vám řekli, že je dobré jíst při vysokém krevním tlaku. Zvláštní pozornost věnujeme jedné bobuli. Pravděpodobně jste nevěděli o jejím silném účinku na váš organismus.