Jak si doma vyrobit kvas – recept z černého bezu, čekanky a dalších produktů

Poradíme vám, jak si doma vyrobit kvas z různých produktů.

Chlebový kvas – recept, který budeme zvažovat – velmi chutný / depositphotos.com

Domácí kvas je v letním období zvláštním potěšením. Někomu se může zdát, že jde o složitý proces, ale díky osvědčeným receptům si můžete kvas snadno vyrobit doma.

Kvas z černého bezu – recept

Kvas z černého bezu se připravuje velmi jednoduše a s přidáním citrusových plodů se stane velmi osvěžujícím. K jeho přípravě doma si vezměte:

  • 150 g květů černého bezu;
  • kbelík vody;
  • kilo cukru;
  • tři lžičky kyseliny citronové nebo citronu.

Není nutné připravovat tolik kvasu – množství můžete snížit na polovinu nebo ztrojnásobit. Vodu ohřejeme na 40 stupňů Celsia. Rozpustíme v ní kyselinu citronovou a cukr.

Ze stonků odstraníme květy, jinak by byl nápoj hořký. Citron opláchneme a oloupeme z něj kůru bez bílé části.

Když tekutina vychladne na pokojovou teplotu, nalijeme ji do nádoby, ve které bude kvasit. Přidejte bezinky, kůru a šťávu z citronu.

V nádobě by mělo být 10 % volného prostoru pro kvašení. Přikryjte gázou a přeneste na tmavé místo, kde bude teplota 20 až 28 stupňů. Nechte pět dní stát, každé dva dny promíchejte. Je nutné ponořit květy, které plavou, jinak může mladina zkysnout.

Pak zbývá nápoj přecedit, podle potřeby osladit a nalít do lahví. Bezinkový kvas skladujeme v lednici nebo ve sklepě – teplota by neměla překročit 10 stupňů Celsia.

Čekankový kvas

Tento nápoj se v létě může stát téměř náhradou studené kávy. K přípravě užíváme:

  • tři litry vody;
  • 200 gramů cukru;
  • polévková lžíce čekanky;
  • 0,5 čajové lžičky kyseliny citronové;
  • lžička sušeného droždí.

Do hrnce nalijte vodu, přidejte kyselinu citronovou, cukr, čekanku a zamíchejte. Poté vše přiveďte k varu a ihned odstavte z ohně. Tekutina by měla vychladnout na pokojovou teplotu.

Poté přidejte droždí, zamíchejte, přikryjte pokličkou nebo gázou a nechte šest hodin odstát. Poté by se měla objevit pěna, která ukáže aktivaci kvasinek.

Přecedíme, stáčíme do lahví a necháme několik dní v lednici.

Obecně lze připravit kvas z čekanky na 5 litrů nebo i více – požadovaný objem se vypočítá ze základního podílu.

Kvas z březové mízy

Jedná se o neobvyklý, osvěžující nápoj, který stojí za to zkusit si připravit doma. Potřebujete k němu:

  • tři litry březové mízy;
  • dvě polévkové lžíce cukru;
  • 300 gramů sultánek;
  • 200 gramů sušených jablek;
  • šest kusů sušených švestek.

Nyní přejděme k tomu, jak vyrobit kvas. Šťávu je třeba přecedit přes gázu nebo jemné síto a nalít do plastových lahví na 1,5 litru, přičemž je třeba ponechat prostor pro kvašení. Přisypeme lžíci cukru a mícháme, dokud se nerozpustí.

Sušené ovoce opláchněte a rozdělte do lahví. Vymačkejte vzduch a pevně uzavřete. Nechte čtyři dny na teplém místě kvasit.

Poté ho opět sceďte, dejte do lednice a můžete si na něm pochutnat.

Kvas z červené řepy – recept

Jedná se o starobylý ukrajinský nápoj, který ne každý v životě ochutnal. Letošní léto může být právě příležitostí k novému kulinářskému zážitku. Pro přípravu si vezmeme:

  • 500 gramů červené řepy;
  • 200 gramů cukru;
  • 2,5 litru vody.

Očištěnou a omytou červenou řepu nakrájejte na kostičky a nasypte do sklenice. Měla by zabírat dvě třetiny sklenice.

Zasypeme cukrem a zalijeme studenou převařenou vodou tak, aby byla řepa do tří až pěti centimetrů zakrytá. Přikryjeme gázou složenou v několika vrstvách a necháme několik dní kvasit. Bublinky na povrchu budou signalizovat začátek tohoto procesu.

Kvas z červené řepy dále skladujte v chladničce.

Domácí kvas – recept na 3 litry

Mnoho lidí z dětství zná chlebový kvas – na babiččin recept se vzpomíná dlouho. Stejně skvělé jsou však i nové varianty tohoto nápoje. K výrobě chutného a přírodního kvasu si vezmeme:

  • 250 gramů sladového výtažku nebo sladu;
  • 100 gramů chlebového pečiva;
  • tři litry vody;
  • 20 gramů sušeného droždí;
  • jedno jablko nebo citron;
  • 100 g medu nebo cukru.

Smíchejte slad a koláč ve velké míse. Přilijte vodu a míchejte, dokud se slad nerozpustí. Přilijte droždí, znovu promíchejte a nechte přes noc kynout.

Po zahájení kvašení přidáme cukr, nakrájené jablko a necháme několik dní kynout. Čas od času je nutné zamíchat. Poté přecedíme a můžeme si pochutnat. V lednici se dá skladovat několik dní.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | Odvoz suti a odpadů Praha