Existuje mnoho variant rybích konzerv, které jsou všechny prospěšné.
Rybí konzervy – rozumná volba díky své všestrannosti / foto depositphotos.com
Rybí konzervy se již staly součástí jídelníčku mnoha lidí na celém světě. Je to proto, že konzervování ryb ve sklenicích je nejen pohodlné, ale i cenově dostupné a chutné.
Eating Well píše, že rybí konzervy, včetně lososa, sardinek, makrel a ančoviček, jsou výživné potraviny s dlouhou trvanlivostí a jsou bohaté na srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny.
Kromě toho jsou rybí konzervy cenově výhodnou a chutnou alternativou k čerstvým a mraženým mořským plodům. Rybí konzervy jsou chytrou volbou také díky své univerzálnosti.
Vynikající zdroj omega-3
Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky – tělo si je nedokáže vytvořit, takže musí pocházet z potravy nebo doplňků stravy. Strava bohatá na omega-3 může být prospěšná, protože tyto zdravé tuky mají přirozené protizánětlivé vlastnosti a mohou podporovat zdraví srdce. Kromě toho mohou jejich protizánětlivé vlastnosti pomoci zmírnit příznaky osteoartrózy. Odborníci na zdraví a výživu doporučují dospělým konzumovat 8 uncí, což je asi 230 gramů, mořských plodů týdně.
Uchovávají se déle než čerstvé nebo mražené mořské plody
Odhaduje se, že 15 % světové produkce ryb se vyhodí, pravděpodobně proto, že čerstvé ryby mají krátkou trvanlivost. Kromě toho, že jsou konzervované mořské plody levnější než čerstvé, jsou baleny ve vzduchotěsných obalech a tepelně upravovány nebo konzervovány v soli, což prodlužuje jejich trvanlivost na několik let místo několika dnů. Dokonce ani mražené ryby, které jsou levnější variantou než čerstvé, si nezachovávají stejnou kvalitu tak dlouho jako ryby konzervované.
Mohou být ekologicky udržitelné
Vzhledem k tomu, že mnoho společností upřednostňuje spolupráci s místními rybářskými podniky a konzervárnami, které dodržují udržitelné postupy rybolovu, mohou být rybí konzervy udržitelnou variantou mořských plodů.
Vynikající zdroj vitaminu D a vápníku
Vitamin D a vápník působí společně na zdraví kostí. Ačkoli si tělo dokáže vitamin D vyrobit díky slunečnímu záření, je jednou z nejobtížněji dostupných živin ve stravě. Výborným zdrojem vápníku a vitaminu D jsou však konzervované ryby, jako je tuňák, losos, pstruh a sardinky. Ve skutečnosti 3 unce, což je asi 85 gramů, lososa obsahují přibližně 570 IU vitaminu D, což je 71 % doporučené denní dávky.
Chutný a všestranný
Asi nejlepším důvodem, proč jíst rybí konzervy, je jejich chuť a všestrannost jako samostatného pokrmu nebo přísady do jídla.
Již dříve My napsal, že vědci pojmenovali 7 druhů, které je lepší nejíst.